論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: 首爾興奮追劇(拍攝地)之旅
  本主題已加入至作者的 myPage 個人文集  
snowbaby1
初級會員

UID 51849
積分 11
經驗 5
YK幣 110
帖子 2
精華 0
註冊 2013-5-28
用戶註冊天數 3988
用戶失蹤天數 3692
性別 女仔
狀態 離線
  正常字體
首爾興奮追劇(拍攝地)之旅

呢幾年韓風一直吹,不知不覺自己都變左煲韓劇ge 一份子!難得跟老闆申請倒假期,
決定同best fd 去韓國自由行!去睇睇我好想去ge 韓劇拍攝地!亦順道練下我ge
半桶水韓文!唔知道係0米因為0係電視上睇過,親身去到拍攝地時特別有feel!

<屋塔房王世子>係我最近睇ge 韓劇之中最喜歡的一部. "過了三百年,我也依然愛你"..
仲記得有天呢句對白!好感動啊!本來對有天無咩特別感覺,睇完王世子後完全迷上左佢!
睇劇時見倒劇中有個地方好多美麗的壁畫,上網search search, 原來係位於惠化站的
壁畫村.0個倒真係有好多好有特色ge 壁畫,令本來睇起唔太特別ge 舊村變得有生氣
起來.由於呢個壁畫村0係電視出現過唔只一次,所以成為左韓劇迷ge 朝聖之地!

同best fd 0係壁畫村影相影得好開心^v^花了點心機搵劇照同d 相對比一下!
真係同電視上出現ge 畫面差無己^v^

[]

經常0係電視劇出現的花花樓梯啊!

好可愛ge 狗仔!有天都經過ga!

如果我bf 同我一齊0來,實迫佢做呢個pose 同我影..^^

好靚吧!

0係劇度未出現過ge 畫都好靚!

前往方法:
惠化站2號出口,直走經過羅馬尼亞公園後左轉,沿路走去壁畫村

第二站要朝聖ge 地方就係最近已墮入愛河ge 帥哥趙寅成同清純美女宋慧喬一齊出演的<那年冬天,風在吹>

拍攝地,位於春川ge Jade Garden. 睇此劇時,覺得女主角吳英ge 屋企好鬼靚!仲好有歐陸色彩!估唔到韓國都有

咁ge 地方.Jade Garden 係韓國 Hanhwa 集團投資建成ge 樹木園,園內有2600多種樹木!逃離石屎森林,同朋友到

大自然睇睇花草樹木, 坐低飲杯咖啡,談談心,真係簡單ge 幸福!由於春川位於首爾外ge 近郊地區,比較遠,坐地

鐵從首爾市中心出發,連坐shuttle bus ge 時間,大約花左兩小時,雖然遠左d, 不過 Jade Garden 還是值得一去!

呢部劇0係在冬天拍賣的,Jade Garden ge 雪景好似更美!不過春天去都好唔錯!
生氣勃勃!0個度ge 花真係開得好靚!佢地自己都拎呢部劇0來做生招牌^^
睇來 Jade Garden 朝聖ge 劇迷唔少!

前往方法:
首先坐地鐵到回基站(123),轉線到上鳳站(720),再轉乘京川線到屈峰山站(P135),
從上鳳站到尾峰山站約50分鐘,到屈峰山站後要去坐前往Jade Garden ge 免費
Shuttle Bus, 車程大約20 分鐘

Shuttle Bus 時間:
屈峰山站->Jade Garden (4km): 10:45 (首班車)-16:45 (尾班車)
**12:45的巴士只於週末和假日運行中.(相隔1小時運行)**

入場費:
4-11月: 成人 8,000won, 小童 5,000won
12-3月: 成人 6,000won, 小童 4,000won

開放時間:
9:00- 日落時份 (最後入場時間:日落前1小時)

第三個去ge 地方就係我ge 男神~崔始源去拍過<電視劇帝王> ge
Trickeye Museum. 呢個美術館ge 畫係立體畫,可隨便影相...同朋友都0係呢度
玩到顛左..裡面有個好神奇ge room 叫巨人房,有位staff 主動說幫我同朋友影相,
真好~用肉眼睇d畫同經相睇d 畫真係好唔同,影出0來好似真咁...幾新奇!
0係度影左好多唔可以公諸於世ge 相. 哈!所以...唯有放美術館網頁d 相俾大家睇.

Siwon 去拍野時即時上左輻立體畫相上twitter..!即刻搵下呢間館在哪兒!

前往方法:坐地鐵2號線 (綠色線) 到弘大入口站 (239) 下車, 從9號出口出來後
直走到第一個十字路口,過馬路,轉左, 弘益大學正門一直走,在第二個路口, Tony Moly
與Holika Holika 之間有條小巷, 轉入小巷直走,好快就會見倒入口

入場費用: 成人13,000 韓元  18歲以下青年/兒童: 11,000韓元
開放時間: 9am-9pm (最後入場時間 8pm)

第四個拍攝地係一間Cafe~叫Cafe aA,都係位於弘大. 所以我將呢個地方跟同樣位於弘大ge Trickeye museum 放在同一天, 呢家Cafe Aa係張根碩,文根英拍攝<瑪麗外宿中> ge 咖啡廳! 重溫一下劇中瑪麗與姜武玦ge 在呢間cafe的情景!

Cafe Aa ge 裝修,燈飾,傢俱全都好別緻, 賦予人一種典雅ge 感覺

去到先發現原來Cafe Aa 唔係純粹一間cafe! cafe ge 地下一樓仲有 design museum.

有時間不妨參觀一下!

雖然我唔係為食野而來, 不過呢度ge coffe & 甜品都好唔錯!
賣相都ok!

地址: 408-11Seo-kyo Dong, Ma Pu Go, Seoul(首爾市麻浦區西橋洞408-11)
TEL:02-3143-7312

希望我ge 追劇行程會幫倒大家!keke!!

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部