論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: - 原創:p. shabushabu抵食攻略xd`
stephanie903
VIP會員
蘇打綠:D

論壇週年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5392
用戶失蹤天數 3984
性別 女仔
狀態 離線
  正常字體
- 原創:p. shabushabu抵食攻略xd`

前言;
嗱我知小朗有開過攻略
所以我都想開個
{^題外話來}
咁因為呢我之前食過勁多次放題;
所以都有少少心得可以同大家分享
正因為咁;我就開左呢個攻略喇

shabushabu抵食攻略;

牛肉/豚肉篇
係喇首先shabushabu餐廳既放題呢通常都會食牛肉同豚肉.
咁呢佢都會比幾個plan你揀.就分為:
-普通品質{超平}
-上級品質{中等._.}
-最好品質{最貴$_$;和牛黎}
咁我建議大家揀中等個個plan.
因為如果揀最平plan既話;佢d牛肉同豚肉都會同中等plan相差好大.
會好鞋;但係如果揀最貴又會好漏;所以中等最好.
好喇如果d牛同豬黎左.你就試下牛同豬好唔好食.
如果其中一類唔好食.
可以叫waiter係下一盤肉黎既時候淨係比一種你覺得好食既肉.
但係通常佢都會拖慢時間去比你.
所以你就需要叫佢1次黎兩碟.
咁就可以解決呢個問題.
通常第2碟肉都會冇咁令.
但係第3碟黎既時候會令番.如此類推.咁你就要特登留一兩塊令牛肉係個盤到.
當waiter黎既時候你就可以話比佢聽第2碟d牛肉差左.我想要好似呢d既牛肉.
咁佢就會死死地氣咁比令牛肉你架喇

湯底篇
湯通常有3種:
-清湯
-豆乳湯
-昆布湯
湯底個方面我建議大家揀清湯
咁果有得揀雙重既話揀埋昆布湯
因為可以令到佢冇咁漏.可以食多d
食左一陣要筆走湯底d油咁就可以冇咁油林林
仲可以食多d
同埋當你食曬既時候你就可以筆走湯底淨低個d野
再叫個珍珠米最好叫埋隻蛋
再筆走大約4分之3既湯
加埋隻蛋同飯係4分之1既湯到
搞下佢.就可以食到一個粥喇

飯/烏冬/配料篇
如果你想嗌個烏冬個陣.
唔好以為睇到烏冬兩個字就揀!
因為佢仲有稻庭烏冬架
稻庭烏冬好食d

至於飯方面.
應該會有炒飯同珍珠米
如果炒飯有和牛就揀炒飯啦
珍珠米就用黎整粥~

配料個到可以揀少少菜
生菜會好食d:em37:
同埋冇咁濟.
仲有千祈唔好揀年糕
你會食到停唔到口(我咪係囉
因為食太多年糕就會搞到你食唔到其他野.
咁就洩曬
同埋可以揀一d丸:em37:
特別推介墨魚丸:em37:
因為shabushabu餐廳通常d墨魚丸都會好多墨魚:em37:
好好食:em37:
芝士丸唔好食太多:em37:
一兩粒is ok:em37:
有隻丸叫蕃薯丸
極力推介!!!
少甜得黎帶點香

甜品/汽水篇
shabushabu餐廳應該有自助雪糕機
可以擠多d
通常會有配料比你灑係d雪糕到
你仲可以加多d朱古力醬係其中一面
搞下佢.就可以一邊食朱朱力味;一邊食雲呢嗱味

汽水唔好飲咁多.
飲得太多會食唔到肉.
就洩曬.可以咁1-2杯到.
一係就飲茶.唔會濟

希望大家用得著啦
下次食shabushabu就會食得抵d
中意既話可以加下分喎

最近5次評分記錄
`乜B.   2011-3-1 09:44 PM   經驗  +4   感謝你為論壇作出寶貴的分享!

DONT LET YOUR DREAM BE DREAM.
YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
Superlam;$
普通會員

UID 40502
積分 138
經驗 31
YK幣 184
帖子 47
精華 0
註冊 2011-2-10
用戶註冊天數 4838
用戶失蹤天數 4411
性別 女仔
狀態 離線

哇正野*O*!
我覺得你好勁;$!

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
VIP會員

論壇週年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5392
用戶失蹤天數 3984
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Superlam;$ 於 2011-2-18 02:37 PM 發表。 
哇正野*O*!
我覺得你好勁;$!

我唔勁
我打左成半粒鍾

Superlam;$
普通會員

UID 40502
積分 138
經驗 31
YK幣 184
帖子 47
精華 0
註冊 2011-2-10
用戶註冊天數 4838
用戶失蹤天數 4411
性別 女仔
狀態 離線

回覆 #3 stephanie903 的帖子

我一次都未食過睇黎冇用

VIP會員

UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5392
用戶失蹤天數 3984
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Superlam;$ 於 2011-2-18 02:41 PM 發表。 
我一次都未食過睇黎冇用

唔知啊可能有人需要用掛

shredder (RuBBisHxEK)
VIP會員
誰でも大好き

發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   嘉許勳章   積極發帖獎章   服務勳章   長期在線獎章   論壇週年紀念星章  
UID 36076
積分 23608
經驗 3832
YK幣 11147
帖子 9528
精華 0
註冊 2010-8-27
用戶註冊天數 5005
用戶失蹤天數 4090
來自 不明世界
性別 男生
狀態 離線

超詳盡, THX

鍵盤戰士小學雞攬住你個鍵盤瞓啦
你仲死板過我老豆
VIP會員

UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5392
用戶失蹤天數 3984
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 shredder 於 2011-2-18 03:59 PM 發表。 
超詳盡, THX

多謝讚賞

`乜B.
VIP會員

論壇週年紀念星章   服務勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章  
UID 25695
積分 16625
經驗 1186
YK幣 2337
帖子 4642
精華 1
註冊 2009-4-20
用戶註冊天數 5499
用戶失蹤天數 2400
性別 女仔
狀態 離線

你都幾有時間

VIP會員

UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5392
用戶失蹤天數 3984
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `乜B. 於 2011-2-18 04:08 PM 發表。 
你都幾有時間

因為今日運動會

man72498
普通會員

UID 40564
積分 1302
經驗 59
YK幣 123
帖子 357
精華 0
註冊 2011-2-12
用戶註冊天數 4836
用戶失蹤天數 800
性別 男生
狀態 離線

you are so free,,,,,,

williamyii77
普通會員

論壇週年紀念星章   在線王勳章   發帖王勳章  
UID 37006
積分 1466
經驗 244
YK幣 1729
帖子 857
精華 0
註冊 2010-10-3
用戶註冊天數 4968
用戶失蹤天數 4339
性別 男生
狀態 離線

好文.一定要收下∼∼∼∼∼∼