YK Forum

標題: 有關於讀書... [打印本頁]

作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 07:07 PM     標題: 有關於讀書...

升左上F.3覺得好大壓力,遲d又要選科,但係自己又對phy有興趣,我想問如果選科選phy,係咪要math好??
作者: bustercheung    時間: 2012-9-7 07:26 PM

f3都大壓力嘅話咁keith_keith戈啲叫咩?
作者: 金魚佬    時間: 2012-9-7 07:27 PM

F.3唔好諗咁多 諗定鍾意邊科先 F.4就選個科 跟住上學期玩盡去 下學期先認真少少 入個好D 既班
F.4先要完全認真 到時你唔會再有時間玩
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
後生仔 唔好乜都話大壓力 你仲未出黎呢個社會
作者: bustercheung    時間: 2012-9-7 07:29 PM

btw 9月7號咋喎
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 07:40 PM

我F.1-2都係HEA下HEA下,F.3有d唔到左d呀SIR 成日話咩TSA覺得多左好多野要做
作者: keith_keith    時間: 2012-9-7 07:56 PM

我hea足5年都未出聲
作者: bustercheung    時間: 2012-9-7 08:02 PM

咩tsa濕濕碎啦
作者: K-ON×梓    時間: 2012-9-7 08:06 PM

我諗住簡音樂+地理就算了...
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 08:06 PM     標題: 回覆 #6 keith_keith 的帖子

知你勁,我飽受老豆老母嘅說話,so我再唔讀好D比佢地打Q死,宜家零用錢又cut,又唔比換電話pk!!
作者: K-ON×梓    時間: 2012-9-7 08:08 PM     標題: 回覆 #9 vitovitohon 的帖子

我原全冇d咁既事...
作者: keith_keith    時間: 2012-9-7 08:09 PM     標題: 回覆 #9 vitovitohon 的帖子

超,我hea足5年又唔會好得去邊,下年我咪Hi Hi 囉
作者: 金魚佬    時間: 2012-9-7 08:14 PM

BTW,英文個底一定要好
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 08:15 PM

英文我唔差,係數差D姐
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 08:16 PM     標題: 回覆 #11 keith_keith 的帖子

你早D畢業咪早D做野la
作者: 金魚佬    時間: 2012-9-7 08:18 PM

我就係前3年堂堂英文都訓教教,今年HIHI鳥
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 08:20 PM

所以我前兩年hea下hea下上,跟唔上進度,
作者: bustercheung    時間: 2012-9-7 08:22 PM     標題: 回覆 #9 vitovitohon 的帖子

你讀書係為父母?
作者: BennyChung    時間: 2012-9-7 08:23 PM

PHYSICS通常要數學好先讀得好
唔係因為PHYSICS要數學知識打底
而係你個數學邏輯要好
唔係都幾難讀PHYSICS
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 09:10 PM     標題: 回覆 #17 bustercheung 的帖子

唔係,想第時有多D出路同有好D出路
我知所以宜家努力讀好D數
作者: keith_keith    時間: 2012-9-7 09:16 PM     標題: 回覆 #18 BennyChung 的帖子

講真,未必maths勁先讀得叻,最重要要有個心去讀,要聽書,如果唔係就好似我咁唔識
作者: 金魚佬    時間: 2012-9-7 09:21 PM

好出路?讀IVE  IVE D科目真係實用好多,但你就會比大學生少一張入場券
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 09:30 PM

唉..E D係咪叫少壯不努力 老大徒傷悲
聽人講IVE 比D讀唔到書嘅人讀
作者: KAI徽IAK    時間: 2012-9-7 09:42 PM

話說我都未出聲你出聲=]
F.3大壓力咁我地F.6叫咩~
F.3 TSA hea做唔緊要,
F.6 SBA同IES唔可以hea做。

btw, phy配m2,完~
maths差既,咁算啦,學我話:收得橙皮。如果係學校你maths成績唔過6成,咁你算啦……
如果有6成既,就讀算啦……(當然,你Science一定要合格先啦<IS??>)
之後升大學既話選engine,得左(因為engine超易入)

再btw, 低form maths差唔緊要,因為高form會重溫再重溫,到時唔識都變識,由一隻唔識飛既雀仔變成識跳落水既雀仔。
IVE都係一個途徑比人讀書,而且IVE果D科有好多都實用過大學,分分鐘人地要IVE既人都唔要大學生。

一名中六生路過。
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 09:47 PM     標題: 回覆 #23 KAI徽IAK 的帖子

thx,我都知,F.6係大壓力過f.3好多好多
作者: KAI徽IAK    時間: 2012-9-7 09:50 PM     標題: 回覆 #24 vitovitohon 的帖子

前提,你試下讀好書,唔打機,專注溫書,
睇下第一次考試個成績點先=]
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 10:00 PM

thank you .多謝你意見呀
作者: 槍=]    時間: 2012-9-7 10:00 PM

PHY+BIO
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 10:01 PM

bio都ok....唔難....
作者: 我叫做MING仔    時間: 2012-9-7 10:02 PM

我想問下如果我英文唔掂就係咁大?
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 10:04 PM

睇下你讀英文定中文lo,不過宜家好似好多科都要英文,同埋第時好多工都要英文好
作者: bustercheung    時間: 2012-9-7 10:04 PM     標題: 回覆 #28 vitovitohon 的帖子

上左幾多堂呀你
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 10:06 PM

多謝曬你同KAI徽IAK,keith_keith,BennyChung
作者: KAI徽IAK    時間: 2012-9-7 10:15 PM

驚英文差?唔緊要,睇英文報紙,認真,可以打多D外國game,聽多D英文:O)
到時如果怕考DSE炒既,可以去考IELTS~(本人正是)
英文同中文一樣,要多看多聽多講(個人認為多講會好D,所以最好呢將身邊所有野英文化)
=========================================================
以前常選:
1.PHY+BIO+CHEM(典型理科<----最好啦其實)
2.PHY+M2(專攻物理同maths)
3.BIO+CHEM(醫科人?)
以上,可配埋ICT,因為ICT係全型系。綜合科學我校冇,所以唔知了~

由於我只係一名典型既文科生,所以理科既野唔係好清楚。但如果F.3已經有得讀phy, chem, bio既話,恭喜你,你會大概知道同了解果科要點讀同埋岩岩你讀。最後最後,考左第一次考試先講啦,少年們。

文科:
1.中史+西史(歷史系)
2.中史+文學(老師+中文系+新聞系)
3.Geog (geog唔洗配其他科都得-=-)
以上可配埋ICT

商科:
1.econ+bafs+m1(正常mod)
以上,除左m1緊要外,其餘可選是但一個-=-即econ+M1,bafs+m1……
再次,ICT係通殺的~

最終,如果咩都唔做試都未考就問,會唔會快得制……小心希望愈大,失望愈大。(F.3 hea多一陣都得啦)
作者: vitovitohon    時間: 2012-9-7 10:23 PM     標題: 回覆 #33 KAI徽IAK 的帖子

我對理科有興趣D,講真打外國game係可以學ENglish
作者: kukucat    時間: 2012-9-8 09:15 AM

QUOTE:
原帖由 KAI徽IAK 於 2012-9-7 10:15 PM 發表。
驚英文差?唔緊要,睇英文報紙,認真,可以打多D外國game,聽多D英文:O)
到時如果怕考DSE炒既,可以去考IELTS~(本人正是)
英文同中文一樣,要多看多聽多講(個人認為多講會好D,所以最好呢將身邊所有野英文化) ...

PHY/CHEM/BIO一齊讀暑假做LAB寫REPORT可以做到趴o係度
中五升中六再衝多個IES 相信你冇暑假了
呢個係我以前得出既經驗
修2個選修真係好夠了 讀好個GRADE 比起科科平均好
不過DSE仲改緊 可能下幾屆未必會搞到工作量咁大了
不過中五通常都可以DROP科 中四讀唔黎3個選修再DROP佢都OK既
作者: KAI徽IAK    時間: 2012-9-8 10:41 AM     標題: 回覆 #35 kukucat 的帖子

不過我校D人係phy+chem+bio一齊挽=]
(即使升左F.6)
當然,中西史+ICT既我,drop左hist了~

其實,IES都係copy and plaste-_-
so easy~
只係之前要訪問人果陣麻煩~

btw, 點解要有LS呢=]
作者: kukucat    時間: 2012-9-8 05:19 PM     標題: 回覆 #36 KAI徽IAK 的帖子

畀人check到你抄襲你好大件事架
雖然有時check唔check中都係彩數
但係呢d野盡可能避免啦
作者: `乜囧.    時間: 2012-9-8 05:42 PM

數好未必PHY一定讀得到
我係其中一個人版

中三TSA可以唔洗理
但一定要考好有關對你選科有用的科
例如你想揀PHY 就要讀好學校比你的PRE-PHY 科等等
最好就要問你D老師/打聽下消息 睇下入果科要考好邊一科

中四就要開始打好中英文基礎 唔係的話上到中六考DSE就麻煩

中五中六就要搞掂個IES同SBA
不過可以唔洗咁認真 但又唔可以太HEA
因為官方話佔幾多%果D  你最後出黎的成績睇唔到- -
又唔知影響左幾多
所以太認真可能就會影響埋你學科上的野
作者: kukucat    時間: 2012-9-8 05:54 PM

QUOTE:
原帖由 `乜囧. 於 2012-9-8 05:42 PM 發表。 
數好未必PHY一定讀得到
我係其中一個人版

中三TSA可以唔洗理
但一定要考好有關對你選科有用的科
例如你想揀PHY 就要讀好學校比你的PRE-PHY 科等等
最好就要問你D老師/打聽下消息 睇下入果科要考好邊一科 ...

IES同SBA呢2樣野都係有少少玄的
一來睇同校既同學水準而調整 2來睇你DSE既水準又調整
中五升中六個暑假真係要識分配時間 (茶
作者: KAI徽IAK    時間: 2012-9-8 06:53 PM     標題: 回覆 #39 kukucat 的帖子

我已經哂左F.5個暑假~
=====================
我既意思係:
copy返上幾份IES,
再plaste返落份IES report度~
作者: kukucat    時間: 2012-9-9 10:16 AM

QUOTE:
原帖由 KAI徽IAK 於 2012-9-8 06:53 PM 發表。 
我已經哂左F.5個暑假~
=====================
我既意思係:
copy返上幾份IES,
再plaste返落份IES report度~

到左PHRASE III最後果份就唔係咁講了
不過可能你仲未交到果part吧?
我都聽聞過有d慢手腳既老師 搞到要差唔多報分個deadline先搞完
不過呢樣同時又有睇果班有冇懶人的www

歡迎光臨 YK Forum (http://forum.eyankit.com/) Powered by Discuz! 5.0.0