YK Forum

標題: [轉]肉醬意粉食譜 [打印本頁]

作者: 小蛙    時間: 2012-1-8 12:48 PM     標題: [轉]肉醬意粉食譜

肉醬意粉

(食譜來源: Miss Jubie自己食譜)

Miss Jubie 由細到大, 最愛食肉醬意粉, 所以可以係話食肉醬意粉食到大… 因為媽咪爹0地每個星期都會帶我同妹妹去 Pizza Hut 或 Spaghetti House 食肉醬意粉架∼ 諗起以前D畫面, 真係好開心好幸福∼ 哈哈哈∼

當然, 而家都好幸福啦, 不過係由Miss Jubie煮俾"打令"老公食, 我要同佢一齊分享我既最愛…

材料: (2人份量)

碎牛肉---1磅

洋蔥---半個 (切粒)

蒜頭---4瓣(切粒)

溫室蕃茄---3個(切件)

幼條意粉---兩紮(2人份量)

Parsley Flakes---適量

芝士粉---適量

芝士粉

醃料:

生抽/鹽---適量

老抽---少許 (調色用)

胡椒粉---適量

生粉---少許

酒---少許

調味料:

茄汁---大力唧5下(我用唧樽裝)

0急汁---大力chok2下

砂糖---適量(調至你認為適中為止)

做法:

1. 將牛肉碎+醃料攪勻, 備用 (注意: 醃料分量要足夠先方可令煮整個肉醬既味道夠鹹)

2. 將洋蔥,蒜頭切粒, 溫室蕃茄切件, 備用

3. 煲一煲水, 滾後, 將幼條意粉放入煲內加鹽煮2分鐘, 熄火蓋蓋焗8-10分鐘, 焗至熟, 撈起, 用凍水過冷河, 瀝乾備用

4. 燒紅個Pan, 加入橄欖油/牛油, 加入碎牛肉, 煮至8成熟, 撈起備用

5. 燒紅個Pan, 加入橄欖油/牛油, 先炒香蒜頭粒, 洋葱粒, 加入碎牛肉 兜勻, 再加蕃茄兜勻, 然後加入茄汁及0急汁, 煮至大量出汁, 最後逐少加入砂糖,直至中和茄汁既酸味為止

6. 將幼條意粉鋪於碟上, 淋上肉醬汁, 最後灑上Parsley Flakes及芝士粉, 完成∼

好想煮黎食呀>_<!但係睇完都唔識正><
作者: `乜鬼.    時間: 2012-1-8 12:53 PM

真係好正,好想食- -
作者: 小蛙    時間: 2012-1-8 12:56 PM     標題: 回覆 #2 `乜鬼. 的帖子

係- -
有人同我一齊make就好啦~
如果我make,我一定買2kg既意炒同2kg既蕃茄,豬肉...
食死自己先算=3=
作者: 你不會喔    時間: 2012-1-8 02:14 PM

我想食不過我唔識煮
作者: 小蛙    時間: 2012-1-8 05:55 PM     標題: 回覆 #4 你不會喔 的帖子

同志`= =出面又賣得好貴
作者: THEPUDDINGS    時間: 2012-3-24 02:35 PM

碎牛肉太多,溫室蕃茄太少,會很dry

歡迎光臨 YK Forum (http://forum.eyankit.com/) Powered by Discuz! 5.0.0