論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

myPage

tomy11
(蘿莉控)

myYK

在線人數: 0 (會員: 0)

2013-3-18 08:47 PM :: 打印 | 推薦 | 評分
招人玩POE~~
我諗有D人都知POE係咩黎..
不過我都要講下既..

POE呢...就係一隻好似DIABLO既GAME

我記得好似係D2原班人馬開發的(印象中未公測中有見過E句,就算唔係全原班都有好多大佬級)

不過,我玩完之後個人認為佢俾D3更有資格帶上D2續作之名!

首先..介紹下先啦(以下內容來自巴哈)
PoE 的幾項特色

1. 由各色的符石(插在武器裝備上的)決定你"現在"可用的技能,符石隨時可拔重插,所以沒有職業技能限定這種招。換武器同時就換符石也就換技能。EX:我是玩類似獵人的角色一樣可以裝"招換骷髏";一樣可以練霜之新星。

2. 延續第一點,所以每顆符石都有技能等級,都有各自的經驗條,升級魔耗變多技能就增強(相反你也可以不升級這顆符石讓他魔耗卡在這數值),所以強度不是單純來自於角色本身,而是符石等級(決定招數強度)。下圖右側就表示目前有一顆綠色的符石即將經驗額滿升級。

3. 天賦樹只決定角色數值走向跟被動技,主動技應該都是從符石來的,當然天賦數是職業限定的。符石從任務取得,完成任務會提供數顆不同種類的讓你選;也可以從怪身上掉落取得,所以你有可能一趟打怪就多了兩三招可用符石,重點是身上裝備要有空洞可以插。裝備洞有分顏色,須按照顏色插入符石;如果你發現不能用那些招術要注意是否為近戰武器限定、遠程武器限定或雙手武器限定招數。

4. 可以Build出來的種類非常多,換身上任何一件裝備洞的顏色都有可能改變,招數就要調整。同一種符石可以練很多顆;練一堆不同等級的。所以一把藍武有一堆洞;跟一把金武有一堆數值就很難做取捨。而近戰遠程武器的Build肯定也不同,這樣兩組主武就要做好取捨。

5. 章節Boss根劇情Boss有著非常明顯的強度,小怪像是死靈會拖屍體起來打的菁英更是痛。沒有不合理的隔空攻擊,沒有不能靠著走位閃躲的招式,只是好不好閃。金裝數值肯定都比藍裝多;但是孔數不定,好不好取捨要看需求。

6. 沒有金幣,跟NPC之間的交易貨幣是鑑定捲軸,至於跟NPC間的交易也不頻繁,而且絕大多數是賣。賣出會取得材料,例如:鑑定捲軸的碎片,累積一定量會合出鑑定捲軸(好像是5)。

7. 沒有拍賣場。

8. 天賦樹非常複雜... 只能點一步算一步了XD!~
PS:這不是星象圖,是官網抓下來的天賦樹全圖,遊戲內截取這麼大張而且要完整很困難。

http://www.pathofexile.com/passive-skill-tree/AAAAAgMA

9. 倉庫空間很夠,總共有四個頁面,而且不用花任何東西買。

10. 藥水務必記得撿,並且鑑定。很多藥水不論紅色藍色喝下去是有附加效果的,不是只有補血跟回魔。還有藥水屬於無限型,據猜測應該是有怪物死亡經驗取得時,會補充部分,每次使用不一定會耗盡藥水,看容量種類和目前的血魔上限為何決定。
PS:打王不會補充藥水,所以最多就五罐,除非王死不然不會補充。
所以當任何Build被完成時,野外打小怪靠藥水應該可以達成無限續航力。

11. 地圖隨機化程度算夠,每張地圖第一次走的新鮮感也夠,地貌變化也足夠,畫面效果不錯。

如果唔識英文?
http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... A=1909&tnum=458

以上有中文化既檔DL...(好啦..我估咁都唔算係宣傳其他壇掛XD)

GAME既網
http://www.pathofexile.com/

咁個人簡評..首先...我認為咁既技能系統先係DIABLO最耐玩既地方...
D3實在令我太失望AH(拍賣場)令遊戲差唔多完全死左

雖話AH實在係提供左好多方便俾大家
不過,我認為佢完全令遊戲冇左樂趣,
打唔過關可以點?
AH買裝囉,
冇錢?同人收GAME錢買裝囉...

同埋因為可以用錢黎計算物品既價值,
所以遲玩既人只會追唔到通脹既速度
=====================
另外,D3實在太小BUILD可以玩.技係多,不過有咩用,
差唔多個個都係用果套技..
個個都一樣,
裝呢?個個都係擊回...谷爆率,爆傷..
其他裝就係垃圾.

POE就唔同...屬性平衡到,唔會話谷曬爆就玩曬
DPS高都冇用..頂唔到隻王幾下,
=================

好啦..咁我係GAME叫WTtomy有興趣可以加我,
有野想問可以係下面講低,
OR入我RC25370934問我,

我玩WITCH.玩左幾日..得20幾LV XD

贊助網站
4 評論

pka336 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2013-3-18 08:51 PM

回覆 #2 pka336 的帖子

我睇到既=- =

一係你試下自己禁入去睇

http://truth.bahamut.com.tw/s01/201207/6d56a28fad6714c20cdd5322da09dcac.JPG

tomy11 Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7 2013-3-18 08:52 PM

回覆 #3 tomy11 的帖子

Referral Denied
You don't have permission to access "http://truth.bahamut.com.tw/s01/201207/6d56a28fad6714c20cdd5322da09dcac.JPG" on this server.
Reference #24.c4b9140.1363611242.2b923f3

pka336 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2013-3-18 08:54 PM

tomy11 Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7 2013-3-18 08:55 PM

發表評論

本文章已關閉或您沒有權限發表評論。