YK Forum » 吹水閒聊 » 有關於讀書...

2012-9-7 07:07 PM vitovitohon
有關於讀書...

升左上F.3覺得好大壓力,遲d又要選科,但係自己又對phy有興趣,我想問如果選科選phy,係咪要math好??

2012-9-7 07:26 PM bustercheung
f3都大壓力嘅話咁keith_keith戈啲叫咩?:em141:

2012-9-7 07:27 PM 金魚佬
F.3唔好諗咁多 諗定鍾意邊科先 F.4就選個科 跟住上學期玩盡去 下學期先認真少少 入個好D 既班
F.4先要完全認真 到時你唔會再有時間玩
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
後生仔 唔好乜都話大壓力 你仲未出黎呢個社會

2012-9-7 07:29 PM bustercheung
btw 9月7號咋喎:clown:

2012-9-7 07:40 PM vitovitohon
我F.1-2都係HEA下HEA下,F.3有d唔到左d呀SIR 成日話咩TSA覺得多左好多野要做

2012-9-7 07:56 PM keith_keith
我hea足5年都未出聲:em35:

2012-9-7 08:02 PM bustercheung
咩tsa濕濕碎啦:em35:

2012-9-7 08:06 PM K-ON×梓
我諗住簡音樂+地理就算了...

2012-9-7 08:06 PM vitovitohon
回覆 #6 keith_keith 的帖子

知你勁,我飽受老豆老母嘅說話,so我再唔讀好D比佢地打Q死,宜家零用錢又cut,又唔比換電話pk!!:@ :@ :@ :@

2012-9-7 08:08 PM K-ON×梓
回覆 #9 vitovitohon 的帖子

我原全冇d咁既事...:angel:

2012-9-7 08:09 PM keith_keith

超,我hea足5年又唔會好得去邊,下年我咪Hi Hi 囉

2012-9-7 08:14 PM 金魚佬
BTW,英文個底一定要好

2012-9-7 08:15 PM vitovitohon
英文我唔差,係數差D姐

2012-9-7 08:16 PM vitovitohon
回覆 #11 keith_keith 的帖子

你早D畢業咪早D做野la

2012-9-7 08:18 PM 金魚佬
我就係前3年堂堂英文都訓教教,今年HIHI鳥:clown:

2012-9-7 08:20 PM vitovitohon
所以我前兩年hea下hea下上,跟唔上進度,

2012-9-7 08:22 PM bustercheung

你讀書係為父母?

2012-9-7 08:23 PM BennyChung
PHYSICS通常要數學好先讀得好
唔係因為PHYSICS要數學知識打底
而係你個數學邏輯要好
唔係都幾難讀PHYSICS :em16:

2012-9-7 09:10 PM vitovitohon
回覆 #17 bustercheung 的帖子

唔係,想第時有多D出路同有好D出路
我知所以宜家努力讀好D數

2012-9-7 09:16 PM keith_keith
回覆 #18 BennyChung 的帖子

講真,未必maths勁先讀得叻,最重要要有個心去讀,要聽書,如果唔係就好似我咁唔識

2012-9-7 09:21 PM 金魚佬
好出路?讀IVE:clown:  IVE D科目真係實用好多,但你就會比大學生少一張入場券

2012-9-7 09:30 PM vitovitohon
唉..E D係咪叫少壯不努力 老大徒傷悲
聽人講IVE 比D讀唔到書嘅人讀

2012-9-7 09:42 PM KAI徽IAK
話說我都未出聲你出聲=]
F.3大壓力咁我地F.6叫咩~
F.3 TSA hea做唔緊要,
F.6 SBA同IES唔可以hea做。

btw, phy配m2,完~
maths差既,咁算啦,學我話:收得橙皮。如果係學校你maths成績唔過6成,咁你算啦……
如果有6成既,就讀算啦……(當然,你Science一定要合格先啦<IS??>)
之後升大學既話選engine,得左(因為engine超易入)

再btw, 低form maths差唔緊要,因為高form會重溫再重溫,到時唔識都變識,由一隻唔識飛既雀仔變成識跳落水既雀仔。
IVE都係一個途徑比人讀書,而且IVE果D科有好多都實用過大學,分分鐘人地要IVE既人都唔要大學生。

一名中六生路過。

2012-9-7 09:47 PM vitovitohon
回覆 #23 KAI徽IAK 的帖子

thx,我都知,F.6係大壓力過f.3好多好多

2012-9-7 09:50 PM KAI徽IAK
回覆 #24 vitovitohon 的帖子

前提,你試下讀好書,唔打機,專注溫書,
睇下第一次考試個成績點先=]

2012-9-7 10:00 PM vitovitohon
thank you .多謝你意見呀:) :)

2012-9-7 10:00 PM 槍=]
PHY+BIO:em37:

2012-9-7 10:01 PM vitovitohon
bio都ok....唔難....

2012-9-7 10:02 PM 我叫做MING仔
我想問下如果我英文唔掂就係咁大?

2012-9-7 10:04 PM vitovitohon
睇下你讀英文定中文lo,不過宜家好似好多科都要英文,同埋第時好多工都要英文好

頁: [1] 2
查看完整版本: 有關於讀書...