YK Forum » 吹水閒聊 » 班仆街

2012-8-21 08:16 PM barickcyli
班仆街

你班仆街蝗蟲落黎香港讀書都唔撚學廣東話
扣分啦~~~

2012-8-21 08:35 PM 小浩
唔該
唔好係唔係都針對好乜
咁如果外國人去香港講英文你又要歧視?

大陸都有文化的和好人
唔好係唔係都歧視
如果你咁樣同冇文化果d有咩分別

2012-8-21 08:41 PM bustercheung
回覆 #2 小浩 的帖子

小浩好有道理:em17:

2012-8-21 09:19 PM KAI徽IAK
回覆 #2 小浩 的帖子

就然有人講到咁有道理既話:angel:

btw, 答爹講句會被人倒吊既話:香港人太自大了

2012-8-21 09:27 PM 秘密行動
雖然我唔會歧視佢地
但係,有時真係睇唔過眼
例如係車入面跳黎跳去、奔跑
紅綠燈一到綠燈就好似有米派咁衝過去/慢慢咁行 (真係撞佢都應該)
我試過一次啦,係地鐵佢地D小朋友撞到我,我都只係望佢一眼咁解
廢事又黎車廂大戰

算啦,話哂廣東話其實真係幾難學
因為有口語同書面語 ......
加上又唔係國際語言
佢地會話,學黎有乜用?

乜你地唔發覺大陸D人講野方式好_大聲同成日都係用貶義詞既咩?
(我唔理佢地咩黃金啦)
同埋我發覺大陸人脾氣差過香港人多多倍
起碼我地識忍耐,而大陸人有咩唔滿意就嘈嘈嘈
加上佢地成日都做埋D沒禮貌既行為先比人針對姐

[b][font=微軟正黑體](當我沒講過)[/font][/b]

2012-8-21 09:31 PM 小浩
回覆 #5 秘密行動 的帖子

認真
e+樓主係講去香港讀書既人
如果香港人唔歧視佢地
正常咁受到香港教育
都係冇文化的話
咁問題出係邊

2012-8-21 09:35 PM 52013146a26skps
回覆 #6 小浩 的帖子

係人既本性
以自我為中心
認為自已高高在上

2012-8-21 09:37 PM shredder
回覆 #5 秘密行動 的帖子

所以大陸人就係冇文化既人

香港係文明之地,連呢啲野都唔識,學咩人黎香港生活/讀書?

2012-8-21 09:40 PM 52013146a26skps
回覆 #8 shredder 的帖子

有錢萬事通...

2012-8-21 09:41 PM shredder
回覆 #9 52013146a26skps 的帖子

咁又係既。。。

有啲香港人同大陸人一樣,驚死冇錢會死人咁

2012-8-21 09:44 PM 52013146a26skps
回覆 #10 shredder 的帖子

無錢萬萬不能...

2012-8-21 09:46 PM shredder
回覆 #11 52013146a26skps 的帖子

住係鄉交地區/農村嗰啲人應該死左好耐

2012-8-21 09:50 PM 小浩
回覆 #7 52013146a26skps 的帖子

既然本性咁勁
咁香港人洗乜驚咩國民教育
雖然本性都有影響因素
但你接受的教育
影響一生的
你既本性可以影響到你幾多

講到本性
咁大陸人個個本性都咁差?
香港人個個本性都好?

2012-8-21 09:52 PM KAI徽IAK
其實有D香港人都出事=[
同大陸人一樣咩都可以做得出……

當然,大陸人佔大多數-_-

+廣東話係好難學,
如果唔係一開始就學廣東話,而係學普通話,
咁學左普通話先既人係好難知廣東話入面既讀音,
因為真係唔同,
所以有大陸人認為廣東話好似日文咁-_-

2012-8-21 09:56 PM K-ON柴可夫CK!
回覆 #6 小浩 的帖子

國民教育

當我冇講過

2012-8-21 09:56 PM shredder
回覆 #14 KAI徽IAK 的帖子

日文好聽過腦殘文多多聲@@

2012-8-21 10:11 PM KAI徽IAK
回覆 #16 shredder 的帖子

本人定義的腦殘文是韓文……
韓文愛好者得罪了-=-
==========================================
廣東話真係難學-=-
但如果以前孫中山投廣東話一票,成個中國就要講廣東話了A_A
(好似中共第一屆人大都有投呢樣野,但同樣岩岩好……)
我要去廣東話既平行世界﹗

2012-8-21 10:12 PM barickcyli
想學普通話?讀Kccst啦~~~
有個唔識普通話Ge校長教你普通話~~~

2012-8-21 10:15 PM KAI徽IAK
回覆 #18 barickcyli 的帖子

唉-_-
話說好耐好耐以前,
我仲係小六果陣,
interview kccst,
去到先知:要普通話自我介紹X_O
神馬情況-=-

校長講普通話好廢,仲廢過我=]

2012-8-21 10:23 PM barickcyli
回覆 #19 KAI徽IAK 的帖子

我BB果時都好過佢啦~~~

2012-8-21 11:13 PM 秘密行動
回覆 #15 K-ON柴可夫CK! 的帖子

(講真你同我都唔受影響 ^^)

題外話
中國比香港「玩」50 年
但係香港未行到一半就已經 ......

又係當我沒講過

2012-8-21 11:15 PM keith_keith
回覆 #21 秘密行動 的帖子

係緩刑50年吧

50年後又要「坐牢」:em01:

2012-8-21 11:22 PM 秘密行動
回覆 #22 keith_keith 的帖子

唔好講得咁難聽 ^^

50 年後都唔知點樣 ......
香港人邊會咁容易比中國攪攪陣 ...... (講緊 50 年後)
但 50 年真係可以改變好多野 ......
唉,放長雙眼睇下香港幾時 88 啦

(以下不用理我,題外話)
2012 世界末日就應該唔會啦
聽講只係個天會黑一段時間
2020 年就差唔多 ......

[[i] 本帖最後由 秘密行動 於 2012-8-21 11:23 PM 編輯 [/i]]

2012-8-22 12:05 AM mar041106
97年唔知有幾多香港人去Canada生仔
人地味一樣話你係蝗蟲= ="
其實內地細路冇文化唔可以怪曬佢地
如果你老豆/老_係放飛劍既
睇下你放唔放?:angel:

2012-8-22 03:51 AM 啊BeN
成班臭西蝗蟲:em25:

2012-8-22 07:27 AM shredder
回覆 #17 KAI徽IAK 的帖子

我將腦殘文定義為普通話同韓文^^

2012-8-22 12:31 PM x655565gf
插嘴一句=w=

總是覺得有點BS我的感覺 =3=

因為本人也是于2000左右才來到香港居住的QAQ...

好心酸...的確部份大陸人的教養的確不好...但是,現在大陸也是有一些鄉下人好不容易可以旅遊一下,可能他們都沒有受過比較高等教育,如果你去大陸的一些大城市看看的話,其實也不是想像的那麼差,反正一句話:沒有任何一個人是完美的,國家也是一樣 =w=

2012-8-22 12:43 PM 米奇wovgha
回覆 #27 x655565gf 的帖子

你之前唔係咁講:em35:

2012-8-22 12:51 PM x655565gf
回覆 #28 death-angel 的帖子

那我之前咋說 =w=

AvA

:clown:

搞基嗎?少年 =3=

2012-8-22 10:51 PM kenlol
咁我覺得班大陸人真係需要學習下
但都有大陸人好有禮貌