YK Forum » 短文小說 » [原創](廣東話)[口語]我們只相隔一幅牆(新手短篇作品)

2011-5-18 08:13 PM iLoVe蕉皮
[原創](廣東話)[口語]我們只相隔一幅牆(新手短篇作品)

讀書不成,有咩可以做?「我唔係讀書不成,我既成就比個d大學生仲高!?」
生得靚有甚麼用?不務正業!「我唔係不務正業,電腦可是未來的世界!?」
他們可是前世撈亂骨頭的冤家,反而只係相隔一幅「牆」.既鄰居
阿軒係一個世紀大黑客,而小希係一個宅女.兩個點溝都溝唔埋既人反而會成為一對跨越所有野既情侶?!...o~ sorry 作大左tim- -
講反佢地既故事.你絕不可以看少世紀大黑客,阿軒可是冇任何系統可以難倒他,他最擅長....不是,應該說最喜歡就是入侵遊戲公司的伺服器,把自己的遊戲帳號改到天一般的偉大
相反,小希卻是一個靠自己一手一腳把遊戲帳號玩到地一般的震撼
兒家上網既,交友可是不缺少的一部分,在遊戲相識的,msn的網戀可能身邊有不少
,成為真正的情侶,你看過沒有....
他們都是遊戲裡數一數二的玩家...今天,他們終於在同一隻遊戲一會對方,阿軒可是外掛都不及的神級人馬,小希當然看不起他,每當相遇,定必引起罵戰不到禁言不放棄...大家都明白,看似針鋒相對的一對.反而就是最登對的一對「情侶」
新手第2作,希望有d意思同埋對我既風格有咩問題.....
3男2女的同是本人

2011-5-18 08:14 PM iLoVe蕉皮
一天的凌晨::::::
軒:仲玩緊呀,你要知道我唔係你應該對住既目標,因為我係遙不可及的神一個
希:哼,最睇唔起你ed比外掛仲衰既人,影響遊戲平均既就係你ed咁既人渣
軒:任你講乜都好啦,反正我就係勁
希:哼哼哼
軒:冇野好講呢?就算你睇唔起我係隻game既成就,都應該佩服下我可以入侵xx遊戲公司,佢地又奈我唔何啦!?!??
希;你...
軒:不滿意嗎???,你看看商城...係你打字極慢的一「遍」刻,我已經入左100點入你既帳號?!!!
希:姐係話我打字慢,你...!
軒:話曬都100點,多謝都冇聲,知唔知等你回我可是世界上最需要耐性既事呀...!?
希:你...!
軒:你,你,你夠未姐,,,
希:....
軒:無言tim啦,e個符號(...)唔係標誌你既失敗
希:係咩呀?
軒:係我既贏利呀,哈哈哈,所有人都係我之下,我先係強者,哈哈哈
希:哼,自戀狂>3<
軒;係又點,愛上我嗎???
希:你緊係唔夠訓,去訓下教啦,ed說話你發春夢先會聽到
軒:作為一個女仔,你檢點下啦
希:@_@你點知嫁?
軒:爆遊戲公司都難唔倒我,起你低有幾難???
(係e個時侯其實阿軒已經知道小希既身份)
希:你...
軒:再玩大d都得呀!!?!!
系統信息:你與 軒xd 玩家已結為情侶
希:你...哼,低級趣味
軒:@_@信唔信我玩埋你部電腦
希:怕你呀
軒:你應該要怕
系統信息:情侶 軒xd 玩家下線
小希以為他只是開玩笑,自己哄自己...點知,突然...
小希:呀.....
有好多’喊’網彈出黎...
小希:男人真係男人,d趣味都低級d>^<
系統信息:情侶 軒xd 玩家上線
希:你個低級趣味,你無唔無聊d呀..
軒:又係你話唔怕我既,女人
希:你...
軒:再玩大d呀..
希:唔好呀...
軒:,,,,你求我呀????
希:係呀>^<我求你
軒:有條件嫁喎,,,,女人
希:@_@仲講條件??!!?
軒:係呀,就係做我女人囉
希:哼,你慳d啦男人
軒:o~講d野比你聽呀,頭先個d小兒科,比d血腥d既你睇下呀@v@
希:唔好呀,>^<.變.態.佬
軒:吹呀,我係呀!!?!
希:但係無啦啦叫人點做你女人喎
軒:放心喎,我對女人好好嫁,比你msn我啦..
希:~,~真係好好喎
軒:算你識做啦,,,,,等同你熟d睇下信唔信得過先搵你出黎
希(最好你唔好信我~,~)

2011-5-18 08:14 PM iLoVe蕉皮
男人要信女人真係唔難..............................只要佢係真心
其實阿軒本來只係想同小希玩下,但係e個我知你唔知我既情況下,小希吸引既一面都展現出黎,係男人都無法抗拒..
結果有一日::::::::::::
軒:小希,你愛唔愛我???
希:....
軒:答我
希:你想我點答你,你無啦啦問我,想我點答你
軒:你同我玩左咁多日你一d感覺都冇???!
希:點會有呀?!我地玩網戀咋,你咁認真做咩姐?
軒:你對你好認真嫁,你唔好拒絕我呀?..
希:我同你素未謀面,點可能有感覺呀
軒:你有冇鍾意人???
希:..
軒:有冇呀.?
希:我....
軒:我知道你既所有野,你唔好呃我
希:我冇呀..
阿軒停頓左一陣,佢做出一個決定,佢講左事實出黎,你叫小希過去佢屋企
小希知道ed衰人就係自己既鄰居,佢既驚訝又憤怒,佢即刻沖過去阿軒屋企,諗住鬧佢一餐
阿軒一開門就攬住小希,將心低既說話都講曬出黎
本來好嬲既小希都冷靜左落黎,佢跟阿軒入去坐低慢慢講,阿軒將佢自己既秘密都講曬比小希知,包括佢係世紀大黑客,小希既怒氣完全消下,冷靜咁同佢講,其實佢對e個冤家鄰居都有好感....
[O了,我都覺得e個情節好怪好不濟....(新手嗎..!!!)]
作為一個黑客,做的都是犯法事,一早己經被通緝,但係阿軒的技術的確無語倫比,任fbi都搵唔到佢出黎但做左第1次就預左可能要坐監.
佢地係埋一齊愈耐感情就愈深,完全冇比時間沖淡~!!
佢地拍左拖5年後..........
阿軒諗住同小希求婚,正當佢興奮地去買戒指,佢唔小心露出馬腳,佢用左自己張信用卡,店員發現係e個世紀大黑客既信用卡號碼,即刻報警,警察’拉’左阿軒,當小希去警局諗住搵阿軒,阿軒己經被即時制裁,入獄,
可憐既小希係心情咁沈重既一刻,警察同佢講
警:小姐,兒家懷疑你知情不報,要拘捕你...
1年後
:::::::::::高等法院:::::::::::::
法官:被告 戴卓軒 被控入侵多間公司電腦系統用作非法用途,網絡罪行成立,入獄40年
被告 樂希慧 被控包庇罪犯,知情不報等罪行,罪名成立,入獄10年,
念在被告兩人真心相愛,應被告要求,樂希慧刑期於30年後執行,兩人於40年後同時釋放
39年後
:這是刑期的最後1日::::::::
男女的監倉是分開的,只有一牆之隔,但兩邊是完全隔開,完全沒有交流
但阿軒同小希,佢地反而10年同可以背對背地坐,好似這麼厚的牆的隔開不了他們
今天,他們已經年紀老邁,雖然如此,即使40年不見,他們對對方的愛卻一絲不減
他們用手對住厚厚的牆,雖然沒有接觸,但他們好似心靈相通一樣,說著同一樣的說話
「40(10)年了,出面的世界不知如何了,如果世界未末日,火山未噴,地沒裂,樓沒倒家沒淹,我還在,你還愛,不知我們可否一完40年前的願望.....」
話未說完,他們雙雙倒地,原來他們不想對方看到自己年老的一面,只想對方記住自己青春活力的一面,他們自殺了..........
他們依靠著這面牆安然離開,可惜的是,他們到死的一天,還是隔著一幅「牆」這面厚厚的牆卻讓真愛完全地穿過.....
::::::::::::::::::::::::::完::::::::::::::::::::::::::

2011-5-18 08:50 PM 666118as
囧-  -
好xx
第一次差唔多=]

2011-5-18 09:04 PM 星月`穎
umm.......新手算吾錯嫁啦;

但係有啲建議;

1; 寫話係口語小說; 就係有啲係有啲吾係咁; 會睇到有啲眼花;

2; 跟住表達戈方面有一啲啲地方會一開始吾係幾明;

3; 個故事; 40年......雖然誇就誇咗啲; 但係都吾錯啦;

4; 最尾一樣;
念在被告兩人真心相愛,應被告要求,樂希慧刑期於30年後執行,兩人於40年後同時釋放
法官會吾會咁得閒睇佢係吾係真心相愛啊.......-v-

anyway; 支持原創;)

2011-5-18 09:33 PM iLoVe蕉皮
創作可是沒有限制啊,點都得;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P
不過都夕謝你的意見

頁: [1]