YK Forum » 短文小說 » ` 在我沁裡你是我的最愛<3 (口語) 第一次用口語打.

2011-5-3 07:37 PM 檸檬:)
` 在我沁裡你是我的最愛<3 (口語) 第一次用口語打.

沬: 同佳佳豬係超級好朋友,喜歡憶b<3
  憶bb: 一直跟沬b戀愛,是超級好的男人.
  佳豬: 愛笑,對朋友超好,但對愛情還不熟悉.
  坤: 喜歡佳佳,但後來還是分手的收場.

後+人物>v<

第1章-- 新生日
  我換左新3就去我既新中學>v<
  好期待牙...吾知會識到咩同學呢-v-?!
  搭12a番學去0v0-------->去到啦.
  去到間學校啦,點解好似無個友善咁既-_-"
  好似好恐怖咁0.0 s0 sad...
  今日個迎新日都無個令囝既-.-....
  沁諗: [超超超-_-...一定係我入錯門口,一定係咁啦!]
  miss講野啦0v0.
  miss: [我係你地既班主任,我叫miss黃,依+我地開始點名-v-.]
  睇落又好似幾友善咁啵>v<
  [xx沬!]
  我仲係到發緊夢呢-.-
  [xx沬!]
  我先係到慢慢舉手報到.
  miss黃好似嬲嬲地-_-啤住我...
  help me>__<!
  完來好人係無樣睇嫁-3-...
  miss黃個樣又變番友善-_-
  女人真可怕,話變就變...
  miss黃: [各位同學,我地學校有準備一d活動比同學互相認識:)]
  我地開始第一個活動0_0
  下...要蒙眼既@__@
  miss幫我地分左組.
  我同一個女囝一組0v0睇落佢又幾可愛.>v<
  我主動問佢: [你叫咩名牙-v-?!]
  佢好怕醜咁講: [我...叫佳佳.]
  我又講: [吾洗咁緊張嫁-0-v 做個朋友牙,好無牙]
  佢點頭,話咁快就k0左一個xp
  第一個活動就係一個人蒙住對眼,一個人做指揮去執波-_-!
  有d難度-.-睇泥都係我蒙眼嫁啦...
  開始啦...開頭都執左好多個,突然我吾知比咩kick到0___0...
  趺左落地下/_\
  痛死人啦\3/

---待續---  

我作口語好睇d定係書面語好睇d-_-?!
比d意見,吾該-0-
我覺得我作書面語好似好睇好多啵-.-
口語我都吾知自己作咩..

[[i] 本帖最後由 檸檬:) 於 2011-6-4 01:44 PM 編輯 [/i]]

2011-5-3 08:09 PM 星月`穎
都ok啊!~ 支持原創啊!~
但係吾知點解;
有啲睇到眼花添@@

2011-5-3 08:28 PM 千草乂
正;]
+油;]
我會睇;]
keep 住睇;]
好睇;]
快dpost埋;]

2011-5-3 08:38 PM 檸檬:)
哈哈..因為我差吾多每一句都打左表情符號xp

2011-5-3 08:54 PM 千草乂
[女人真可怕,話變就變...\]
呢句正;]

2011-5-4 06:51 PM 檸檬:)
第2章-- 憶0_0?!
  同佳佳熟左d,就問佢住邊0V0
  完來住係我屋企附近...-V-
  實在太好啦:P
  到左第二日番學!__!
  我地要調位0_0..
  佳佳豬在我前面._.
  隔離果個=0=...
  男囝.?!
  樣都係普通樣-_-...無咩特別
   我諗緊點同佢開埸白好-.-..
  我: [hi~我叫沬0V0]
  佢用住無禮貌既眼神望住我...
  激死我啦\3/
  佢講左一句嗨-__-!
  聽講佢好似叫做憶-.-
  睇泥好難相處咁,死得啦-_-
  話咁快我地要上第一堂數學!_!
  我好討厭數學!__!
  見到就想死...
  要做功課牙/_\HELP!
  我係咁望憶本數學簿*__*
  偷睇中a__a
  突然比佢見到-_-....
  算,扮無野-.-
  憶: [吾識做咩你-.-?想吾想抄呢a__a?!]
  我: [緊係想啦.>V<比我啦!]
  憶: [我彩你都傻啦>~<]
  我火都泥\3/咩態度牙!___!..
  我: [哼!...]

---待續----

2011-5-4 07:51 PM 千草乂
CM~~~~~
+油;\\\

2011-5-4 08:03 PM jessie72310
回覆 #6 檸檬:) 的帖子

cmcm;;)))
加油`.

2011-5-4 08:20 PM 星月`穎
哈哈哈;

憶: [吾識做咩你-.-?想吾想抄呢a__a?!]
我: [緊係想啦.>V<比我啦!]
憶: [我彩你都傻啦>~<] <----好得意;)

繼續繼續(!)
期待下一集*v*

2011-5-4 08:24 PM 檸檬:)
多謝支持>v<
我會努力作的<3

第3章-- 暗戀:p
  幾日後...終於比我發現到比較正常d既男囝啦xp
  個樣都幾令囝-v-
  笑起上泥仲型tim-0-v.
  極品!
  開始佢行邊到,我又行邊到>v<
  電死我啦-v-好令囝.
  憶好快收到料-.-
  憶: [咁快中意人既你a__a?!]
  我: [哼-_-仲好講,你上次吾借數學比我抄\3/]
  憶: [女人真係小器=_=]
  我: [關你咩事姐^__^?!]
  憶無講野-.-
  上堂lu-_-
  無野做...
  佳佳豬訓著左0_0
  憶望住我-.-
  我: [望咩望-.-]
  憶: [望你咩吾知醜@_@]
  我激到噴火\3/
  我: [收聲牙,肥囝憶\口/.再嘈食左你]
  憶: [/__\吾好食我牙.]
  我: [吾好係我面前扮可愛牙\3/]

---待續---

[[i] 本帖最後由 檸檬:) 於 2011-5-5 06:35 PM 編輯 [/i]]

2011-5-5 07:18 PM 千草乂
CM~~~
好睇;]

我: [收聲牙,肥囝憶\口/.再嘈食左你]<好正;

2011-5-5 07:32 PM 檸檬:)
回覆 #11 千草乂 的帖子

多謝支持>w<
我會努力作的.

2011-5-6 09:13 PM 星月`穎
沬同憶啲對話好得意好好笑啊(!)
樓主繼續加油(!);)
超期待*v*

2011-5-6 10:06 PM 檸檬:)
聽日再作~-V-...

2011-5-7 12:37 AM jessie72310
回覆 #10 檸檬:) 的帖子

CMCM;;))
十卜你.

2011-5-7 10:01 AM 檸檬:)
第4章-- 討厭
  憶: [沬沬>///<"]
  我: [死開牙-口-...同你好熟咩?!]
  憶: [衰人泥嫁/口\仲叫我死開tim..s0 sad/_\]
  我: [咪煩牙\3/]
  憶: [超-_-!好叻咩-.-吾好理我囉!]
  憶真係嬲左我tim-.-
  不過算啦-,-廢時理佢0v0阻住我溝囝!
  佳佳豬一早就留意到我中意左邊個邊個-_-!
  佳: [沬豬>口<又吾話比我知你中意邊個.e+比我發現左啦^3^]
  我: [=__=搞錯t 3 t 咁都比你發現嫁...]
  佳: [我係叻叻豬.>v<估中左有無糖糖食嫁-v-?!]
  我: [好啦好啦/_\買糖糖比你食啦.>__<]
  佳佳真係可愛豬>v<...得意死人啦~
  諗諗下買多粒-.-比憶先-_-
  吾係佢嬲左我..我咪無得抄功課-口-....
  買完跑番去.>v<
  我: [比你嫁-.-吾好嬲我=,=]
  憶: [>__<糖糖牙.]
  我: [哇...洗吾洗撲得咁快牙-_-?!]
  憶: [我要糖糖/口\]
  我: [比左你啦\3/]
  憶: [/_\食左啦...仲有無牙t 3 t?!]
  我: [-_-無...]
  憶: [吾制哇/__\我要食糖糖>口<]
  我真係頂吾順啦-_-好煩牙.
  噴火啦\3/
  我: [下次再買啦\口/吾準再嘈牙.再嘈吾買嫁啦-_-!]
  憶眼濕濕: [糖糖.../口\吾好走牙糖糖.]
  我發火啦\口/
  我: [都話無哂啦\3/]
  憶: [你有牙,你手上果粒><]
  我: [吾得牙,佳佳豬嫁-_-!]
  憶偷偷地搶左\3/
  我: [喂牙\口/比番我牙..!]
  佢食左啦....-_-
  憶: [好好食牙.>~<]
  我到極限啦\口/
  我: [%#$%%#&%%##@!]

---待續---

2011-5-7 09:37 PM jessie72310
回覆 #16 檸檬:) 的帖子

cmcm;;)
十卜你.

2011-5-8 09:15 AM 檸檬:)
第5章-- 佳豬豬/_\
  佳佳豬: [沬沬><我粒糖糖呢...?!]
  我: [佳佳/__\粒糖糖比憶偷左泥牙t ^ t]
  佳佳豬吾開沁...
  我: [對吾住牙/_\佳佳豬...我無好好保護粒糖><]
  佳佳豬: [唉../3\算啦...吾食啦t 3 t]
  我: [佳佳...吾好嬲嬲啦/_\]
  佳佳: [我無嬲你/口\]
  佳佳豬走左啦...~__~
  留抵我一個人/0\
  係角落頭轉圈...
  唉..好HURT.都係肥囝憶既錯\口/.
  等我買多10粒糖糖比佳佳豬><
  上到去....肥囝憶係到-.-
  閃得快好世界-_-
  憶大叫: [沬沬>///<做咩閃得咁快既.]
  我停左係到: [無牙-_-]
  我張D糖糖收埋-口-...
  憶又係到扮可愛-_-!
  憶: [沬沬>V<你後面好似收埋左D野啵.]
  我: [無野收埋牙\口/]
  憶: [比我睇/口\]
  我: [走開牙\3/]
  成功閃走左-_-V.

2011-5-8 01:52 PM 千草乂
回覆 #18 檸檬:) 的帖子

CM~~~~
佳豬豬<好得意;]]

2011-5-10 10:53 AM 檸檬:)
第6章--偷拍成功-V-.  
  糖糖事件後,佳佳豬無嬲我-V-.
  係放學既時候>////<見到佢!我既極品-V-
  我決定用手機偷拍佢>V<
  令囝令囝令囝>__<
  快D拎泥比我影張令相-V-...
  佳佳豬: [0h n0-_-沬沬又係到發囝狂-.-]
  我: [我好專一嫁-_-V]
  佢燦爛既笑容電死左我.口.
  死啦死啦死啦>__<
  令囝真係望左過泥,
   比佢見到我影佢TIM-0-..
  真係大檸樂-_-...
  佢望住我>V<展現出佢燦爛既笑容
  執雞咁執><
  開沁死我-V-.
  佳佳豬無野講-_-...鄙視我-.-
  我: [洗吾洗咁牙-_-!]
  佳佳豬: [好瘀牙-_-頂你- -!]
  我: [咩姐-_-V咁難得既機會,瘀多幾次都無所謂啦XP]

---待續---

2011-5-10 03:14 PM jessie72310
回覆 #20 檸檬:) 的帖子

期待,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

頁: [1]