YK Forum » 短文小說 » 新版木蘭辭(轉)

2007-8-27 05:18 PM 福耳魔D
新版木蘭辭(轉)

[size=4]新版木蘭辭

積積復積積,唔識就唔識, 測驗夠刺激,居然無題識,

上堂聽唔識,搗亂多款式, 自修一樣識,睬佢都生積,

生係中國人,死係中國魂, 要我學英文,梗係冇可能,

英語唔合格,更顯我性格, 數學唔合格,老師負全責,

語文唔合格,咁我冇辦法, 考試考得好,全靠隔離好,

考試考唔好,隔離唔識做, 叫佢學語文,佢話佢低能

叫佢學英文,佢話冇可能, 叫佢學計數,佢話會頭暈,

考試考得好,全靠運氣好, 考試考唔好,完全意料到,

唔駛睇相佬,大家都估到, 呢個中國人,乞食爭遲早,

我地讀書好難做, 成日惡補中英數,又怕miss打報告,

政府都要賣廣告,求學不是求分數, 日日返學愁更愁,老師講野無離頭,

我就聽到似夢游,次次批評無理由, 功課多到似報仇,做野做到似撈頭,

功課多到似報仇,做野做到似木頭, 課外活動無睇頭,冇得去玩悶過頭,

校花校草出風頭,永無我份冇因由, 老師真係老過頭,讀書內容好陳舊,

擦鞋擦到似隻狗,放學齊齊去跳樓, 溫書考試為出頭,見到成績縐眉頭,

為求阿媽收下手,整到塊面變豬頭, 返學為左乜,日日被糟質,

功課都係抄,一係就唔交, 返學等放學,放學飲可樂, 打鐘各自飛,咁樣又一Day

[/size]

2007-8-27 11:38 PM 小酒渦
政府都要賣廣告,求學不是求分數, 日日返學愁更愁,老師講野無離頭...
呢句正呀!!!;P

2007-9-20 06:27 PM ╭肥波╯
-口--口--口-

2007-9-22 02:25 PM waiwai
我鍾意呢句 :

我地讀書好難做, 成日惡補中英數,又怕miss打報告,

2008-9-29 10:01 PM cutely300
O.......

2008-10-2 07:58 PM Heidi
回覆 #4 waiwai 的帖子

ME TOO=]

2008-10-3 01:06 PM ~傻婆~
好正-3-!
我就聽到似夢游,次次批評無理由, 功課多到似報仇,做野做到似撈頭,
依句都巧巧^^

2010-8-11 12:03 PM yenisyan1998
十卜呢句  ^^
返學為左乜,日日被糟質, 功課都係抄,一係就唔交, 返學等放學,放學飲可樂, 打鐘各自飛,咁樣又一Day
正   >__________<

頁: [1]
查看完整版本: 新版木蘭辭(轉)