YK Forum » 短文小說 » 小麻雀的傳奇(口語 有少少粗口) (係本人自己作)

2010-7-23 08:02 PM zoie147
小麻雀的傳奇(口語 有少少粗口) (係本人自己作)

第一章
「鈐…鈴...鈴…」 小夏曚曚鬆咁起左身,一睇下個鐘,死啦!遲到啦!! 佢用9秒9咁既速度跑番學校!!

「叮噹....叮噹...」
小夏:呼!!岩岩趕得切!!
訓導主任:冮曉夏,你真係次次都咁好彩嫁!次次都岩岩打鐘,說趕得切番黎!你唔去田徑隊,真係曬哂!
小夏:哈哈,唔傾啦,主任,我去上堂啦!
(唔記得介紹自己添,我個名叫冮曉夏,我d朋友都係叫我小夏既!係一個高中一年級既學生)

【番到班房】
小蘭:小夏咁早啊!早晨喎!
小夏:喂,你唔係咁都笑我啊!哀人!(小蘭佢係我由f.1-f.4既老死,係我最好既朋友黎嫁!)
小蘭:唔好嬲啦下!姐姐錫番啊!
小夏:Shop!!唔洗啦!我唔係機既!唔該...
小蘭:得啦!知道你唔係啦!上堂啦,豬豬
小夏:我想嘔啊!
小蘭:都唔好玩既...

Miss Au:各位同學,早晨!
同學們:Miss Au,早晨!
(接下黎都係d堂,唔長詳講啦!)

2010-7-23 08:03 PM zoie147
第2章
【Lunch Time】

啊述:小夏,一齊出去吃Lunch啊?
啊豪:痴線嫁你,走開啦!臭述!小夏,一齊出去吃Lunch啊!
啊秋:你地2個都傻既,小夏更是同我啦!
小夏:(好無奈咁笑....)
小蘭:你地唔該走開啦,死牛排!小夏約左我毬個sweet heart嫁啦!
小夏:唔緊要啦!小蘭!大家一齊去吃仲開心啦,啊述你地三個一齊啦!
三個男仔都話好

【餐廳】

小蘭:小夏不如我地坐個到啊?
小夏:好啊!冇所謂啊!
小蘭:你地三快死牛排過黎啦!
啊豪:喂!李詠蘭!我地有名比你叫嫁!我個名叫陳俊豪,唔係牛排!
小蘭:唔係牛排,死牛排姐...
啊豪:你....
小蘭:我...我...我...我咩啊?
小夏:唔好嘈啦!我地係黎吃野嫁!我今焦冇吃早餐,好肚餓啊!
 突然之間...
陌生人:你係唔係叫冮曉夏啊?
小夏:係啊!你係邊個啊?點知道我個名既...

【續】

2010-7-23 08:06 PM zoie147
2 cm post 1章!

2010-7-23 08:31 PM aubeverly
小夏我諗起夏.-0-`
support.

2010-7-23 08:35 PM ★回憶.愛x`
謝謝樓主分享!!!!

2010-7-23 09:02 PM TunG_1206
小夏令我諗番起.
我1個好耐都冇見既FD.
不過而加都冇機會見到佢.
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

2010-7-23 09:54 PM winky320
[quote][b]原帖由 [i]aubeverly[/i] 於 2010-7-23 20:31 發表。 [/b][url=http://forum.eyankit.com/viewthread.php?tid=55666&page=1#pid582105][img]http://forum.eyankit.com/images/common/back.gif[/img][/url]
小夏我諗起夏.-0-`
support. [/quote]

-0-佢都潛左下水:clown:sup你

2010-7-24 05:56 PM zoie147
多謝大家既支持 我會繼續post!

2010-7-24 07:15 PM zoie147
第3章

陌生人:夏夏,我終於搵到你啦!我叫冮索銘,係你雙胞胎哥哥!
小蘭:黎位永陽高中既令仔啊!(永陽高中係星草市入面最好既私立高,有錢人先入到...) 你唔好係到認親認戚bo!小夏佢係令女,你想識佢唔洗講d咁既大話喎!
小夏:冇錯!如果你係想識我既話,你可以直接同我講啊!
索銘:唔好意思啊!但係我真係你既哥哥,你手臂上面係唔係有一個標記啊?
小夏:你點知嫁?個一個唔係咩標記,媽媽同我講係一個胎記黎姐!
索銘:唔係一個胎記,佢係一個標記,你睇下我隻手臂,係同你一樣既標記,黎一個標記係我地冮家既人一出世就會刻上去!(冮家,係星草市數一數二既有錢家族)
小夏:哈哈!你唔好同我講笑啦!
索銘:我冇!你係我失傘左16年既妹妹,想當年因為照顧你既護士唔小心,結果你就比我地家族既仇家抱走左,爸爸媽媽都好緊張,黎16年黎,爸爸媽媽同我都四周圍搵你,我終於搵到你啦夏夏,我最愛既妹妹!(抱住左佢)
小夏:(推開左佢)冮索銘啊何!雖然我同你都係姓冮,但係咁都唔代表我係你妹妹啊...
索銘:夏夏...

【續】

2010-7-24 07:57 PM zoie147
第4章

索銘:夏夏,冇論點,你都同我番去見一次爸爸媽媽啊?
小夏:比個理由我啊...
索銘:因為你手臂既標記!
小夏:好!我就相你一次,我去見你口中所講既所謂我親生爸爸媽媽...

【冮宅】

由於小夏一個女仔,佢要求小蘭同佢一齊去...

小蘭:小夏,你睇下啊!冮索銘屋企好似城堡咁大啊!如果你真係住係入面既話,你就係一個公主啊!好耶!我有個公主朋友lo!
索銘:夏夏,你將會成為一位公主喔!
小夏:嗯...(苦笑...)

【冮宅客廳】

索銘:爸爸媽媽!黎一個女仔就係曉夏啊!
冮媽:曉夏!媽媽好掛住你啊!(緊握住佢隻手)
小夏:媽媽?你點會係我媽媽啊?真係好笑!你想笑死我咩!
冮媽:曉夏,我真係你親生媽媽啊!你現家既媽媽只係你既養母!(開始係到喊)
冮爸:媽媽,你唔好喊啦!曉夏,可唔可以比你隻手臂我睇下?
小夏:嗯,可以!
冮爸:(好認真咁睇個標記)冇錯!你真係曉夏!你真係我個女!
小夏:我唔係囉!我唔係你個女囉!如果我真係既話,我願意留係黎一到!
冮爸:好像我地做DNA測試!索銘,你聽日再帶曉夏黎啊!
索銘:係既!爸爸。
冮媽:曉夏...

<續>

2010-7-25 09:40 AM winky320
好好睇呀,sup你

2010-7-25 12:46 PM 亞夢vs唯世
陳俊豪係我同學個名

2010-7-26 06:03 PM zoie147
回覆 #11 winky320 的帖子

多謝支持啊!

2010-7-26 06:04 PM zoie147
回覆 #12 亞夢vs唯世 的帖子

咁岩 哈哈 我都係自己諗...

2010-7-26 06:27 PM zoie147
第5章

【小夏屋企】

小夏:爸爸媽媽我番黎啦!
夏媽:今晚咁夜既!去左邊到啊?過黎吃飯啊!
小夏:哦!(坐低左)冇啊!今日中午去左吃Lunch,有一個叫冮索銘既男仔同我講話係我既雙胞胎哥哥,仲叫我去見佢爸爸媽媽添?佢地仲話啊,我手臂上面個一個唔係胎記,而係一個標記喎!真係好笑啊!
(夏爸夏媽停哂手)
小夏:做咩啊你地?停哂手,今晚d餸好好味喎!
夏爸:小夏,如果佢地真係你真正既屋企人呢?
小夏:做咩咁問喎!根本就冇可能啊!
夏媽:小夏,你都大個女,十六歲啦!係時候講個真相比你聽!
小夏:你地講咩啊!你地唔係想同我講,我唔係你地親生既,你地係我養父養母,我係星草市入面數一數二有錢人既女,我係冮家既人,江索銘個妹...
夏爸夏媽點點頭...
小夏:你地唔好玩啦!一d都唔好笑囉!爸爸媽媽.....(流眼淚)
夏爸:我地係你既養父養母,想當年,係十六年前既事,你被冮家既仇家係醫院抱左出黎,因為個一個人鏡,放低左你,我地兩父妻又岩岩經過,後來抱左你番屋企之後先知道原來你係冮家既人...
夏媽:我地唔可以再咁自私嫁啦 ,唔比番你去你親生父母到啊!其實我地都諗坐到你大個少少就送番你過去,現家佢地搵到你,你應該番去佢地到啊!
小夏:爸爸媽媽...你地唔好講笑啦!點解你地講D野同冮索銘既野一樣,我唔信啊...(跑左入房)

【續】

2010-7-26 08:02 PM zoie147
第六章

<第二日>
小夏:琴晚,成晚都冇訓,一路諗住個一樣事,唉!一定唔係真既,我發夢姐...

小夏:爸爸,媽媽早晨!
夏爸夏媽:早晨啊!
<20分鐘後>
小夏:我番學啦!(一打開門)
索銘:夏夏妹妹...
小夏:嘩然你想克死人咩!冇啦啦係我面前出現,做咩啊!我趕住番學啊!
索銘:我帶你番永陽高中啊,妹妹!
小夏:鬼係你妹妹咩?
索銘:張DNA報告出左啦!正實左你係我雙胞胎妹妹!
小夏:正實左...咁快...
夏爸夏媽行左出黎
夏爸:你...你係冮索銘?
索銘:冇錯!
夏爸:正實左啦?你黎帶佢走?
夏媽:小夏,你跟你哥哥走啦!
小夏:唔要啊!爸爸媽媽你地唔好唔要我啦!我唔要住大屋!我要同爸爸媽媽一齊,我以後會好聽話嫁啦!
夏爸:小夏,唔可以咁嫁!你跟你哥哥走啦!
(夏媽推左個行李出黎)
小夏:爸爸媽媽...
夏爸夏媽:冮曉夏,你跟冮索銘走啦!你除時都可以番黎探我地。
小夏:嗯!我跟索銘佢走,但係我心目中你地都係我最愛既爸爸媽媽...

<續>

2010-8-10 08:22 PM zoie147
第六章

<第二日>
小夏:琴晚,成晚都冇訓,一路諗住個一樣事,唉!一定唔係真既,我發夢姐...

小夏:爸爸,媽媽早晨!
夏爸夏媽:早晨啊!
<20分鐘後>
小夏:我番學啦!(一打開門)
索銘:夏夏妹妹...
小夏:嘩然你想克死人咩!冇啦啦係我面前出現,做咩啊!我趕住番學啊!
索銘:我帶你番永陽高中啊,妹妹!
小夏:鬼係你妹妹咩?
索銘:張DNA報告出左啦!正實左你係我雙胞胎妹妹!
小夏:正實左...咁快...
夏爸夏媽行左出黎
夏爸:你...你係冮索銘?
夏爸:正實左啦?你黎帶佢走?
夏媽:小夏,你跟你哥哥走啦!
小夏:唔要啊!爸爸媽媽你地唔好唔要我啦!我唔要住大屋!我要同爸爸媽媽一齊,我以後會好聽話嫁啦!
夏爸:小夏,唔可以咁嫁!你跟你哥哥走啦!
(夏媽推左個行李出黎)
小夏:爸爸媽媽...
夏爸夏媽:冮曉夏,你跟冮索銘走啦!你除時都可以番黎探我地。
小夏:嗯!我跟索銘佢走,但係我心目中你地都係我最愛既爸爸媽媽...

<續>

2010-8-10 08:24 PM zoie147
第7章

小夏:索銘,我都要番學嫁!我就黎遲到啦!
索銘:你叫我哥哥啦!唔洗啦!你原本既學校,學位已經退左!
小夏:咩話??
索銘:你以後呢?就係永陽高中讀書喔!親愛的,你地以後就一齊番同一間學校啦!
小夏:今日就去?
索銘:係啊!有問題咩?
小夏:我又冇永陽高中既校服,又冇學校既教科書啊!仲有好多野冇囉?!
索銘:黎層呢!你大可以放心,因為我幫你搞掂嗮啦!
小夏:辨事效率咁高啊,哥哥=.=
索銘:唉!我心急同我失傘左16年既妹妹一齊讀書啊嘛!
小夏:嗯=.=

<永陽高中校門>
索銘:你去洗手間換左套校服^^
小夏:哦!

<女洗手間門口>

小夏一打開門
索銘:嘩!好令女啊!妹妹!
小夏:你咁鍾意克人地嫁,啊哥!
索銘:Sor Sor Sor 好啦!我帶你去班房!

<高一B班>
女同學A:聽講呢!今日索銘失傘左16年既妹妹搵番,一陣仲番黎學校!
女同學B:嗯嗯嗯!唔知到佢係點呢?好想快D見到佢啊!
啊哲:小進進,你估下索銘個妹係點啊啦!你估下係唔係一個令女?
啊進:哲!你唔好再叫我小進進啦!我叫凌進浩,你可以叫我做啊進,聽到末,安羽哲?
啊哲:得啦!小進進!
(啊進老啤佢)
啊哲:我問你啊!你估下索銘個妹令唔令姐?
啊進:我點知啊!你想溝啊銘個妹咋?
啊哲:睇下點先啦!嘻>.<

2010-8-10 08:25 PM zoie147
第8章

Miss Wong:大家應該都知道冮索銘同學搵番個妹妹啦!現家就請佢入黎,冮曉夏同學!

小夏入左黎

小夏:大家好!我係冮曉夏,係冮索銘既妹妹,大家可以叫我做小夏!

(同學們都意論紛紛)
同學A:好令女啊!
同學B:冇錯!
同學C:唔知佢會唔會擺架子呢?
同學D:好想識佢!

啊哲:銘,你個妹好索bo!介紹下黎識!
索銘:冇問題!
彩雲:銘銘!你妹妹好有氣質啊!我好想同佢做朋友,銘,你會介紹比我識個何?(談彩雲係江索銘既女朋友,談家三小姐)
索銘:ok 雲雲!
MISS Wong:同學們,靜d!曉夏,你坐係進浩隔離啊!(凌進浩,一名令仔,家族既獨子,好cool)
小夏:係既,Miss Wong!
(坐低左...)
小夏:你好啊!你叫凌進浩,我可以點叫你啊?
啊進:叫我啊進!
小夏:咁...多多指教啦,啊進(心諗:佢超cool囉 !唉!唔同佢講野啦)

<續>

2010-8-10 08:25 PM zoie147
第九章
小夏:名校d野,果然唔同d,好難啊!(細細聲講...)
啊進:(聽到)你有咩唔識,就黎問我啦!
小夏:(聽到超意外...)

索銘:夏夏,一齊去吃Lunch啊!
小夏:好啊!
索銘:我介紹瞽d朋友比你識啊!
小夏:哦哦=]
索銘:佢係彩雲...
小夏:佢係你女朋友呢,哥?
索銘:你點知嫁?
小夏:嘻^^
彩雲:好高興認識你啊!希望我地可以做好朋友,ok?
小夏:ok啊!
索銘:佢係安羽哲,你可以叫佢做啊哲!
啊哲:小夏,見到你真係世界最美好既事,做我女朋友啊?
小夏:吓吓吓???
索銘:你唔好克親我啊妹啦,一見面就問佢做唔做你女朋友啊/.\
啊哲:sorry囉 !小夏你考慮下啊?
小夏:嗯(苦笑)
彩雲:唔洗理佢姐...
索銘:黎一位唔洗介紹啦!(啊進)
小夏:嗯(佢真係好cooi囉 唔該 笑下唔得既...)
啊哲:好肚餓啊!去吃野啦!

<續>

頁: [1]