YK Forum » 短文小說 » 你是我的最愛

2010-2-20 01:30 PM S_!_U哇`兔
你是我的最愛

--------------------------------------------------------------人物介紹先@@---------------------------------------------------------
p.s新手上路唔好介意,不過我d    fd都話我可以做作家。希望唔好厭棄>>>>

牙琪:  一個被人遺棄既孤兒。自細就好寂寞,自從識左死仔軒同茵茵之後,就變得好開朗。小學成日比人串,搞到自己到變惡左。都幾靚吓,不過鐘意打人。

茵茵:  同樣係個孤兒。不過佢個性樂觀,仲好受人歡迎。佢主動認識左牙琪,仲同佢做個fd。成績優異,好易喊。身體有時好虛弱。

死仔軒:    同阿琪、茵茵係好朋友,不過佢唔係孤兒。天係個有錢仔。佢生於香港,住於意大利。八歲因為某d事而去左意大利,不過八年後又返番黎。

阿杰:   一個唔知女人心,海底針係乜東東既男仔。因為唔明白女仔既心意,所以成日激嬲牙琪同茵茵。佢係一個好怕羞既人,雖然外表好勇敢,其實內心好驚同女仔單獨相處。

樂樂:  溫柔體貼型男仔。好識照顧女仔,喺校內好乖,喺校外就好放。

內容大概

八年前,死仔軒、茵茵同牙琪許下一個指環約定,約定黎緊呢十年如果可以同對方相遇,就一家要讀同一間學校。
八年後佢地果然同對方相遇,仲一齊讀書。死仔軒同另一位男仔───牙杰以新生既身份入頏XXXX高中四年一班。死仔軒,茵茵,牙琪,牙杰同樂樂將會發生一段愛情故事!!
死仔軒返香港之後撞返以前成日煩住自己既小真,小真大個左之後靚左又瘦左。死仔軒以為小真會再痴住佢,就一直避開佢。點知原來小真鐘意既係......................
樂樂向自己暗戀左好耐既牙琪表白失敗。茵茵知道左樂樂鐘意既係牙琪之後,非常傷心......................
牙琪自己從比牙杰『錫』過之後,就對佢念念不忘................................
死仔軒因為一次歌唱比賽而鐘意左牙琪.........................
牙杰對小真一見鐘意,但之後發覺自己一直鐘意既其實係................

唔好意思,因為本人趕住出去,所以唯有寫待。

[[i] 本帖最後由 S_!_U哇`兔 於 2010-3-5 08:12 PM 編輯 [/i]]

2010-2-20 01:32 PM dicky
回覆 #1 S_!_U哇`兔 的帖子

睇住先~
加油

2010-2-20 05:54 PM popsinger
keep it up !

2010-2-20 11:51 PM Anp
post.......

2010-2-21 12:17 PM S_!_U哇`兔
多謝多謝!!:P
********************************************************白痴既指環約定**************************************************
好耐好耐之前......................八年前

呢一日,死仔軒、茵茵同牙琪各自買左一支雪條坐喺長凳度食。嗰陣既佢地仲係八歲細路仔黎架。

『茵茵,樂樂媽咪話今個星期日帶我去迪士尼玩呀,佢仲問我你去唔去玩。唔,好味~~=v=』   牙琪食緊既係朱古力味雪條。一黎佢係勁鐘意食朱古力味既野,二黎佢覺得自己好白,想變黑啲。哈哈,真係天真。

『迪士尼?好哇 ! 我上一次去已經係五年前喇!!哇,好甜..........』而茵茵食緊呢支就係士多啤利味。因為佢成日覺得自己面青口唇白,想塊面變返紅潤啲。

『咁就好勒。死仔軒,你去唔去呀?』

『...................』死仔軒攞住一支大理石雪條喺度發呆,仲要張開個口得個LON。:em29:

『死仔軒...............喂..............喂...................喂喂.............喂!我嗌你呀!!>︿<』  牙琪用盡全身既力去嗌死仔軒,但係佢根本冇反應。茵茵同牙琪商量左一陣,然後牙琪就開始有行動。

『唯有出絕招喇。哇!!死仔軒!!你女朋友殺到黎啦!!!你快啲走呀!!』牙琪扮晒野咁大叫,『係呀!!死仔軒,走哇!!』就連茵茵都嗌埋一份。

『.....吓!?殺.......殺到黎喇!!閃呀!!><』咳咳,等我解釋一下。通常靚仔又有錢既男仔既女朋友都係靚過林志玲,高過陳美玲(陳美玲係我作既。)。但係死仔軒嗰個所謂既女朋友就係醜過如花,矮過小儀,仲煩係冤....................所以,係男仔或者係乸形,都怕左佢──→小真。

『哈哈,死仔軒,你竟然上當喎~哈哈哈哈!!』牙琪同茵茵見自己奸計得逞,忍唔住大笑笑笑笑笑。

死仔軒俾佢兩個咁整古法,冇發嬲不特只,仲...................『唉.......』仲唉TIM。               『:em36:』

牙琪佢地都覺得死仔軒有古怪,就直接問佢發生咩事。

『我.............我...........我下星期要..............去意大利.............』死仔軒果然有唔妥,原來佢要移民去意、大、利!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:eek:

茵茵同牙琪好驚訝,驚訝到又係張大個口得個LON。:em29:

『我爸爸個總止司話佢係做生意既人才,所以想佢去意大利間分公司做野,仲話佢一去到嗰度就係佢做老闆,點知我爸爸真係應丞左呀!!!!而佢又唔忍心留低我同媽咪喺香港,所以.........』死仔軒仲未講完,就比嗰兩隻野搶左黎講。

『有冇搞錯!?你爸爸間公司多到連意大利都有既!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!』茵茵首先講。

『我............』唉,死仔軒想講野,但係又比茵茵搶左黎講。

『不如你話既意大利好多拐子佬,唔敢去。』

死仔軒考慮一陣之後,搖搖頭。『唔得架。以我天不怕地不怕既個性,係唔會驚拐子佬呢啲野既。不過我咁靚仔,吸引啲女拐子佬拐我走又唔出奇!!哈哈。』超!死仔軒又喺度自戀喇..........呢個時候,茵茵同牙琪真係寧願有個拐子佬出黎拐走死仔軒,一了百了。

『一係你喺上機嗰陣偷走,令到你屋企人搵唔到你,又去唔到意大利!!呵呵。』茵茵又多一個建議。

死仔軒又諗左一陣,又反駁。     『咁佢地可以押後日期先去架嘛!!』

茵茵皺下眉頭,望吓牙琪,有啲不滿咁問佢   『牙琪,你做乜唔幫手諗辦法呀?』

牙琪將支雪條最後一啖食完之後先答茵茵既問題。

『我地又駛乜咁緊張姐。拿,凡係公司都會有執粒既時候,如果間公司真係冇左,唔通你地成家人仲留喺嗰度咩!!!唔............我諗呢間公司應該會喺十年內執粒既~』O...........唔怪得之牙琪會咁輕鬆啦。不過,佢地仲面對緊一個問題。

『係喎。但係!!如果死仔軒真係返番黎,我地點認佢呀?』茵茵突然爆左一個問題出黎,搞到死仔軒同牙琪都唔知點答。

『啊!!我知喇!!你地等我一陣,我一陣返黎。』

半個鐘後.....................

死仔軒攞住三個『東西』返左黎。

『牙琪、茵茵,我喺屋企搵到呢三隻玩具介指呀!!』

『你攞呢啲野過黎做乜呀?』牙琪問。                      『只要我地各自帶住呢三隻介指,大個左之後咪可以認返對方囉!!』

茵茵聽到之後好開心,不過牙琪就呢.......

『唔係掛你?咁老套既方法都諗得出既?』  睇得出牙琪好唔HAPPY。

『車,咁點姐,有得比你做指環公主咪好囉!!』

牙琪望住死仔軒手上既介指,顯出一絲唔捨得既表情。

『希望,你可以返黎。』

三個人突然變得好安靜,直到死仔軒開口。

『放心喇!!啊,你地快啲帶喇,唔係我返黎唔認你地架喇!!』死仔軒夾硬擠出一個好難睇既笑容,再勸牙琪帶。

終於,佢兩個都帶左,佢地相視而笑。但係死仔軒好似想喊咁................

就係咁,佢地約定左十年之內一定要見返對方,然後讀同一間學校!!!!!

[[i] 本帖最後由 S_!_U哇`兔 於 2010-2-21 02:50 PM 編輯 [/i]]

2010-2-25 01:42 PM S_!_U哇`兔
你是我的最愛 第一章

唔好意,我只係趁住小息時間打架喳!我打得幾多你地就睇幾多喇。

上回提要:死仔軒茵茵,牙琪用三隻玩具介指許下左一個指環約定。仲約定埋如果十年內可以遇返對方,就一定要讀埋同一間學校。

八年後。

『哇!!就遲到喇!!』八年後,牙琪同茵茵住埋一齊。

牙琪一支箭咁衝出屋企門口1,佢係咁跑,係咁跑,跑跑跑跑跑.....................佢唔小心撞到一個男仔。

『哇!!你行路唔帶眼架!!』

唔好意思啊,我走喇。再見!!88!!下次再寫喇。請唔好怪我哇!!plz

2010-2-27 07:50 AM cscs151516
幾時作返?

睇標題啦:em47:

2010-2-27 07:22 PM cscs151516
加油,努力,比心機(打飛機)

睇標題:em38::em47:

2010-3-4 07:28 PM S_!_U哇`兔
re cscs151516

多謝啦:)

頁: [1]
查看完整版本: 你是我的最愛