YK Forum » 校園生活 » 屯門天主教中學 » Math唔識 明天交=-=

2008-9-25 07:50 PM 準情人ξ小夜
Math唔識 明天交=-=

有向Math

(-4二次方)x[(-3)+7]除(-4)二次方

[(負二分一)-(負三分一加4分三)]除三分8

[(-4分三)]除二十分三加(-16)x4分一

唔該教教我>.<

教左億個唔該

2008-9-25 08:18 PM oscar2566

=+4

=+32分之7

=-9

我唔知啱唔啱㗎,我啱啱先學喳,而且這是我自己計的,下次用計數機計啦!

2008-9-25 09:34 PM 孤獨惱人
=(-16x4)/16
=-4

={(-1/2)-[(-1/3)+(3/4)]}/(8/3)
=[(-1/2)-(5/12)]/(8/3)
=(-11/12)/(8/3)
=-11/32

=(-3/4)/(3/20)+(-16)x(1/4)
=-5+(-4)
=-9

2008-9-26 05:12 PM 準情人ξ小夜
唔可以用計數機計!佢要有清楚的步驟架,不過都唔該大家幫我!唔該>.<

2008-9-26 05:13 PM buncherry
=(-3/4)/(3/20)+(-16)x(1/4)
=-5+(-4)
=-9

2008-9-26 08:51 PM 準情人ξ小夜
唔該大家幫左小弟一次

頁: [1]
查看完整版本: Math唔識 明天交=-=