YK Forum » 短文小說 » *戲弄* 完了=)

2007-12-14 07:30 PM ●siu_y_an§
*戲弄* 完了=)

人物介紹:.
.名:.藍海晴(我)
   性:.女,,
   歲:.15,,
   級:.中4 a
   性格:.本性善良,愛逃避,先堅強後堅強=W=""
   小康之家,但生活不愉快,父母常吵,有3個呀哥

.名:.小P(蕭簡妮)
   性:.女,,
   歲:.15,,
   級:.中4 b
   性格:.愛動物,家中有1犬3貓2鳥6金魚<-=V="(危險),
   被稱小P(解:小PET),家境比小康之家較高,海晴GD FD.

.名:.葉風(的士男)
   性:.男,,,
   歲:.16
   級:.中4 a
   性格:.被懷疑留班~該死的..一個有錢有才華又令仔既人
一個校草呀哥,小P中2既人.

.名:.藍海夜
   性:.男
   歲:.22
   級:.大學生
   性格:.書,就係佢女朋友...呀晴大哥,日日都泡係書店,5夜都5返

.名:.藍海月
   歲:.18
   級:.中7
   性格:.5聲5聲,吓你一驚...講野句句都5會超過8隻字,除非...呀晴2哥

.名:.藍海雲
   歲:.17
   級:.中6
   性格:.令仔一名,呀晴至親既呀哥(3哥),花心蘿蔔

NO.1`新學年,新的開始...
小P:喂~!藍~海~晴~!!
我:咩事呀??
小P:係我問你先岩呀!個心呀!又5知去左邊位令仔到啦~我都5知點解會出黎同你飲野架~
我:白痴啦你!我諗緊學校單野喳!
小P:係啦係啦!你估我5知咩~你個心呀,只係一個人度架之嘛~
我:講咩呀~
小P:5知我講緊邊個呀?呀藍...
我:喂!警告你呀!5好講得咁大聲呀!
小P:好心你啦!仲搞兄妹戀!=0=差5多十年啦!
我:喂!講返學校個單野呀!
小P:車~都5明你架,3個呀哥,你居然中2個對你最差既~
我:喂呀!我都係信你先講你知喳!
小P:好啦好啦~5講你個單野啦!
我:=W=乖啦~
小P:係喎~你知5知呢~學校話今個學年有新轉變呀~
我:=口=P小姐,N咁多年前你講過啦~
小P:=U="係喎,SORRY囉~
我:喂!暑假得返2日喳,功課搞掂未呀?
小P:車~易啦~你做單數,我做雙數,and then互相"參考參考"未得囉
我:參考參考~不如話係抄= =
小P:=3=5好用D咁既眼神望我啦~
我:唉~算啦~咁你仲5拿拿聲做左佢?
小P:好啦~咁BYE啦~
我:BYE~

*開學日...
我: (天呀~咁鬼死多人搭小巴架~)
我:都係搭的好D~
(揮手中)
(的士到左)
我:\./同學,的士係我捷先架喎!
某位男同學:你~!行路啦~減肥呀!
我:算~!一係同你合錢啦!
某位男同學:5制呀~
我:哼!我忍!
我: (=3=最多等過第2架~)
(30MINS後...)
我:=0=一架都無,遲到啦!(算!行路!)

*8:20A.M....
MISS LAM:YOU ARE LATE!
我: (喘氣...)SORRY!其實因為...
(坐左係一個空位...)
(好奇心令海晴望望佢既CLASSMATE..)
我: (細聲)嘩!=0=豬扒中既豬扒呀!
(聽到一把笑聲...)
我: (望~)你!MISS LAM ,係佢捷左我部的士,搞到我遲到架!
MISS LAM:PLS SPEAK ENGLISH!
我: (MISS LAM 變左呀~本來好好人架~)佢...HE...(唉,算啦~)NOTHING...
MISS LAM:ARE YOU SURE?
我:YES!
MISS LAM:OK~SIT DOWN.

*開學禮...
校長::各位同學好~
我:唉訓陣覺先...年年都係講個D野架啦
校長:大家應該知我會講咩,所以我今日只會講D特別既野...各位中四級既同學請注意,你地會參加一個全年既活動,由本月11日開始,不過你地要依家出黎台前,係個盒抽一張紙,上面將有2個數字,左面係你地既級別,1至40,40最高,紙張數目只有3張...
我:級別?
校長:右邊係你既伴侶號碼
我:伴侶?=口=
右邊某某同學:者係唉呀bf呀~
我:= =(唉~只怪我當初5簡女校...)
校長:1號係第一隊,2號係第2隊...如此類推...
我:=~=今次運氣死硬...
校長:請4a班出黎
我:T^T終於知明知山有虎,偏向虎山行點解啦~
(抽左張)
(除中4生呆坐外...其他學生都好好奇咩事)
我:=口="佢...
的士男=w=":嘻,第一組喎...
我:+口+係咪佢調轉左呀?無可能架~痴線架痴線架~!!!
紙:
┌───────┐
│  40   1   │
│       │
└───────┘
我: (鄙視中)打死都5要同佢一組呀~!
唉呀bf喎~唉呀fd都5比佢做呀!

2007-12-14 07:30 PM ●siu_y_an§
NO.2`40

第3天放學後...
我:小P.../.\如果我隔離個個係你...就好啦
小P:=V=終於知道我好啦咩?點呀?咩事呀?
我:我個隔離係塊豬扒黎架>0<
小P:做咩笑人地豬者?
我:5係呀!佢句句都問候我呀媽\./,仲搞爛GAG,
仲電仔,扮怕羞\./,正一姣婆呀!!
小P:咁都幾非洲和尚下喎~
我:佢點止黑人憎呀!仲想KO左佢呀\./
小P:算啦~11號都調位啦...
我:仲弊呀!
小P:=0=
我:我同佢敵對架,佢搞到我返學遲到呀!
小P:邊個呀?
我:的士男囉~
小P:=口="真名呢?
我:5知呀~
小P:=口=滴汗..係BOR~你幾級呀?
我:40...
小P:咩話?
我:40呀!
小P:+0+5係呀FA,仲諗住哂命TIM...我35呀~

我:幾好呀~......你知5知仲有邊個係40架?
小P:mum...好似係個個校草呀...呢~f.5個個葉靈呀~
我:佢?f.5喎...哦....仲有呢?
小P:5知呀~同...我個partner

*翌日...
海晴收到一張紙...
令佢5知驚訝定興奮..
┌────────────────────────────────┐
|                                40學生規條                |
|                                |
| 1.可享有遲到與曠課的權利。(但不可不回校,否則應有家長信) |
|                                |
| 2.可享有免記缺點,小過,大過的權利。(也可免記其他學生)  |
| 3.也有記缺點的權利。                    |
| 4.跟主任是同一級別。                    |
| 5.旅行與學校其他費用可免交。                |
| 6.上課不準聊天,但可進食。                 |
| 7.任何分數會自動加十五分。(考試除外)           |
| 8.可免交功課。                       |
| 9.學生應把40章扣在身上,以確認身份。           |
| 10.其他如校規74條所說。                 |
└────────────────────────────────┘
我:幸好我5壞人,如果5係,學校慘啦=w=
小P:=V=我話我幸好有你呢個朋友呀~我5洗比人記缺點啦>w<
我:=0="
小P:小心D呀!呢個時候,會有好多人不懷好意想識你架。
我:=V="第一個咪係你囉~KA

2007-12-14 07:31 PM ●siu_y_an§
NO.3`戲弄認識...

*一日,海晴在操場行走時...
(比人拍左下博頭)
我:下?(轉頭,5見有人)
(當佢令番個頭)
我:嘩!你做咩拍我博頭呀?
的士男:我中2囉!
我:無野啦嘛?88
的士男:喂!
我:咩呀?
的士男:過黎呀!
(拉左佢去操場的邊邊)
的士男:你好呀!我叫葉風,好高興認識你!
我:葉靈係你呀哥?
風:係,你識得佢?
我: (靜左陣)係我用黎過橋既初戀
風: (靜)你叫咩名呀?
我:你,你係真心定假意?
風:真心架!
我:OK...我叫藍海晴...
風:姓藍?好少有BOR
我:我呀爺係台灣人
風:哦~....海晴呀,上次對5住呀!因為我有緊要事,所以...呢份係我向你陪罪既禮物...
我:多謝~
風:打開黎睇下!
我:嗯
(係佢亳無介心之下,打開左黎睇)
我:e?無野既?
(正當佢想問番呀風...)
沙!
海晴全身濕哂...
天台就有好大既笑聲
我:葉風!!!!!!送咁大份禮比我呀??
(隨即令起校工用黎拖地既水桶,淋!)
我:回禮!!(當我好恰呀?)
(海晴知道記佢大過係無用,5好忘記佢呀哥都係40)

2007-12-14 07:33 PM ●siu_y_an§
NO.4`中史

*LUNCH...
小P:去邊食呀?
我:5食啦~
小P:下?
我:好嬲呀我~
小P:咩事呀?
我:咪咩囉
小P:者係咩咩呀?
我:咪咩咩咩咩咩囉.
小P:咁咩係咩咩咩咩咩呀?
我:咪咩..
小P:=0=夠啦!5好玩啦!咩事者?
我: (將成件事講比佢知)哈哈哈~!
小P:=  =你玩我呀?又話好嬲
我:哈哈哈哈...無呀...哈哈..
我見到佢件校服鬼咁多頭髮,D水仲係灰色架...哈哈...
小P:=  =我話你今次死梗呀!
我:Y?
小P:個2個葉氏兄弟呀!又有錢啦,又有才華,又...又令仔喎,
你咁對佢,好多女仔都5鋸你架!
我:我洗怕!5好忘記我咩身份呀!...
(停左陣)依,點解講到令仔你會嘖嘖下既+V+....莫非...
小P:我...我5係中2佢呀!
我:=W=我無講任何野喎~
小P:=0=整估我!
我:嘻!放心啦,你中2既人,
我會考慮下留番少少薄面比佢既...
小P: (細)咁就好啦!
我:仲話5係中2人?
小P:無呀!
我:睇下你!面都紅哂啦!
小P:陽光猛呀嘛!
我:陽光?邊到呀?+W+

*小息
一開門,就有桶粉筆粉倒落黎...
而海晴...
我:果然不出我所料,幸好我隨身有戴遮,..
班裡面既人甚為驚訝
風:5錯呀!IQ高番小小WOR
我:彼此彼此啦!
(隨手令起個粉刷,瞄準個口~)
(風閃開左)
我:=0="唉呀!5中TIM
但係就令後面個個食粉刷
風:身手5錯呀!
我:彼此彼此
(但係心裡面就鬧大家白痴=  =" )
鈴~~~

*中屎...
各:周~老~師~午~安~
周:午安。E!睇黎你地好無精神喎!等我問下書先~...
葉風!
我:老師!不如比我問呀?
周:........哦
我:同學!有信心答我既問題未?
風:有~~
我:GOOD!咁如果你答錯左要抄答案1000次喎
風:下...
我:OK,應丞左啦
風:下?
我:第一題!我曾太祖父姓咩呀?
風:MUM....
我:姓藍呀!!抄1000次!
周:同學...呢條問題同歷史無...
我:好有關係!過去既野,就係歷史!
風:死啦!春左TIM!

2007-12-14 07:34 PM ●siu_y_an§
NO.5`家

我:第2條!586年前我屋企有咩事發生?
風:總之有事發生!
我:+W+錯!係完全無事發生
風:==
我:又1000
我:算啦~我5問啦~廢事又1000呀~聽日交係我檯面啦,
少一隻字,都要重申抄過!
風:車~冷好人
我: (YES!2:1)

*放學...
我:我番黎啦~
(...)
客廳無人...
入大哥間房...
我:大哥?
2哥:呀夜出左去...(剛剛洗完頭)
我:哦...
我:3哥?\./5好訓啦~起身呀!呀爸呀媽呢?
3哥:...
我:3哥!!
3哥:........(細)咩呀?問呀月啦
(海晴望望2哥..)
我:3哥~呀爸呀媽係邊者?
3哥:.............
我:藍海雲!!快D同我起身呀!
3哥:............
(= ="要出絕招啦)
我:E?有令女喎...
(即彈起身)
3哥:邊到?
我:捨得起身啦咩...呀爸呀媽呢?
3哥:噓~訓囉
我: (拉住衣領)你敢?
3哥:OKOK!5好再用十幾個鬧鐘糟我啦!
呀爸離家出走呀!呀媽去左8姨婆屋企住2,3日
我:咩話?
3哥:洗大驚小怪?如家常便飯
我:2,3日...係2.3個月喳掛
2哥:你地2個食咩呀?
我:CUP NOODLES
2哥:多味精,煮意粉啦
3哥:呀夜呢?5預佢呀?
2哥:書店(走了)
我:2哥講野,都係短短答幾個字...
2哥:只係5識溝通者
*10PM
我:大哥,番黎啦?
大哥: (令住40CM厚的一堆書)係呀
3哥:呀夜,又買書呀?=  =
大哥:係呀!房裡D書都翻睇過10次啦
3哥:=口=都5夠2日耶
(爸媽5係到既日子,3哥就好似呀媽,大哥就似呀爸,而2哥....就係呀哥囉=W=)

2007-12-14 07:35 PM ●siu_y_an§
NO.6`外遇...

*星期日...
(一出房門,就見到一個陌生既少女)
我:=口=
少女: (睥住我...)
我:=0=我是個無姑的人呢~(大)5好睥住我呀!!!...
3哥: (剛去完廁所)咩睥呀?
少女:...
我:5知喎~
3哥:喔~呢個係我個妹呀晴呀!
少女: 哦~原來係晴妹妹...好q呀你~比姐姐mi下先~
我: (同你好熟呀衣家?mimimi,十成9比你mi死)訓覺~(閃)
入房..
我:死人3哥,又戴d姣婆番黎=         =比人睥左57次啦
3哥入埋黎...
3哥:咩野比人睥左57次呀?
我:拜你所次...
3哥:5係呢~今次呢個女仔好好心地架~真架~
我:昆邊個~?5係因為你個樣,佢會咁...你試下同佢講其實你係好樣衰呀!睇佢走5走~
3哥:5係呀~呢個女仔同其他5同架
我:5同又點?你味又係2星期之後甩左佢~
我:好心你搵個有內涵d既人做gf啦~樣衰d都5緊要
3哥:我緊要呀ma!(走左)

*街...
我:e?呀爸喎~(大)呀爸~!!!
呀爸:e?晴?
我:爸~
呀爸:我正想搵你...
我:咩事呀?
呀爸:我同你一齊住呀~
我:嗯!!
跟住呀爸...
我:5係返屋企咩?屋企5係呢條路喎~
呀爸:到啦~
上左不知明的一座大廈,去左個單位
見到有個女人開門
呀爸:叫呀姨呀~
我:呀姨~
呀姨:乖~遲d叫呀媽tim啦
我:呀媽?呀爸,你諗住離婚?
呀爸:係細路面前,咪講呢d野啦~
我:爸!我5係細路女啦!你係味要離婚?
呀爸:係...
我:憎死你!!(走左)

2007-12-14 07:35 PM ●siu_y_an§
NO.8`約定

就係咁...佢地2個就打打殺殺左3個月...
呀媽都已經番左黎屋企...(作:=  ="我呀媽都岩岩番左黎)
呀媽:呀晴...天氣凍呀~令呢500蚊去買3啦~
我:媽...得啦~我有錢買架啦...留番自己用啦~
呀媽: (支支吾吾...)
我:講咩話?
呀媽:無野啦..
我: (奇奇怪怪的...)

*XMAS既前2個星期
我:咩話?!無啦啦搞咩舞會呀?仲5可以自己簡PARTNER?
我: (死啦...我5識跳舞架...)
幻想中...
風:哎呀~你又踩到我啦
我:係呀~SORI喎...呵呵呵...
現實...
我:呵呵呵呵...呵呵呵...
小P:笑咩呀你?奸得咁緊要...
我: (我5記得左TIM...要留番D薄面比佢架...)
小P:......
我:小P,不如我同你轉PARTNER呀...
小P:我都想呀(失望)但係5可以呢...
我:...

*班房...
我:5得喎...我到時5識跳會好魚架喎..
我:呀山...知5知個個葉風係邊?
呀山(波友): 音樂室..
音樂室..
傳出網琴聲...
我: (無啦啦好自然唱)
   讓我擁抱一個人 ...
   陪伴我到天亮 ...
   逃出幽閉小鎮 ...(愈唱愈大聲)
   跟著天使合唱...
   聽得見 和弦那份...

音樂停左...
我: 吸引...
風:邊個?
我:=0=洗5洗咁惡呀?
風:咩事呀?
我:無咩既...關於...XMAS PARTY...個舞會...我...我..5識跳...舞...
風:簡單啦~我教你跳味得囉,不過有條件既喎...
我:下?
風:你要同我參加,班際音樂節既"一彈一唱"比賽..
我:OK啦...(5係好願意)

2007-12-14 07:36 PM ●siu_y_an§
NO.8`知心人

風:咁星期3係度等啦
我:哦....
*星期三...
風:開始啦~
我:哦~
風:手踏住我博頭...
風:如果我左腳向後,你右腳就向前...但係腳就要保持之前既距離,明5明?
我:哦,
風:試下...
.................
風:學得幾快呀~依家試下5望去跳呀~
我:=口="5得架我~
風:試下啦~
..........
風:哎呀~
我:對5住呀~無事呀MA?都話我5得架啦...(=口="我講野點解變得咁客氣既?)
風:5緊要...
(大家呆左幾秒)
我&風:繼續啦!
我&風:哈...
風:繼續試下...
我:我跟5到架...
風:一係你試下隨鞋踩住我隻腳黎跳呀~
我:但係我好重架喎...
風:快啦~
我:哦...(踩住左)
風:幾輕呀~
(2個人距離變得好近,呀晴個心跳得好快)
我: (白痴啊,個心跳慢D得5得呀?佢都聽到啦!)(5知隻眼可以望去邊...)
風: 如果我無聽錯應該係你既心跳聲,係5係呀?
我: (仲跳得快D TIM)=口=""""""""
風:哈...隻眼望住我呀....
(好令仔呀...我...之前都5覺既...對眼好啡呀...E?點解愈黎愈大GA?)
(2人既嘴被接上)

2007-12-14 07:37 PM `mR.H0
CM=]
型型的!

2007-12-14 07:37 PM ●siu_y_an§
NO.10`記憶

=口=今日心情5係幾好,有錯既請原諒
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
(kiss的幾秒中...)
我:=口=""(呆)
風:...........
我:=口=""""(呆木)
風:
我:=口=""""""""(變了植物人)
風:
我:=口=""""""""""""""""(死了...)
風:
我: (死人想講野...)
(完...)
我: (暈...)
風:=口="喂!(比我kiss暈左?)(抱起佢)
*醫療室...
風:喂!你醒啦?
我:你...
風:下死我啦你...(覽住佢)
我:呀!!!!!!!!!!!!!(尖叫)
風:喂!
(仍在尖叫)
(停)
我:你,你係邊個呀?
風:5係呀ma?比我kiss傻左?
我:kiss?死變態!!!!
風:你失憶呀?
我:死變態!你就失憶!
風:喂!咪玩啦!
我:玩玩玩!你咪玩至真!
風:喂...我係呀風呀!
我:你好"涼"呀,用埋哂呢d橋黎搭訕識女仔
風:喂!係我呀~
我:你你你咩呀?小P呢..
風:晴...
我:變態白痴佬,味埋黎呀!我...我有cutter架...
風:...
我:依?不嬲我把cutter係個袋架喎...
風:=   ="
我:我...我叫老師黎架...(頭痛)好痛呀...
風:=      ="我幫叫老師啦~(出去)
我: (咁好死?)痛...
...............
我:死...佢可能會叫幫兇架喎...(痛)
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
=口=原諒啦...今次kiss得5係幾浪漫...

2007-12-14 07:38 PM ●siu_y_an§
NO.11`怪病

正想出去.....(暈=口=)
*醫院...
(醒左...但仲係度扮訓)
風:.....xxx解會咁?(前面d字聽5到)
3哥:佢自細就會隔5年失憶一次
3哥:佢細個個時曾經燒壞腦...其他野一砌正常,為獨是得左呢個怪病...
3哥:不過,醫生話佢d記憶係佢自己選擇黎忘記,而幾耐恢復,以前大約都要2,3年...
風:下?咁舞會....
3哥:自己諗計啦~
(走)
我:5通我真係失憶?...
(自己一個溜左出去搵小P)
我:小P~~!!
小P:死人藍海晴呀~我好擔心你呀,聽講你失憶喎.......你...5係係醫院咩?
我:我...(小)偷走出黎架
小P:下?
我:我想問番,關於個個自稱葉風既人呀~
小P:哦....咁搵個地方傾啦~
小P的家...
小P: (講哂D野比佢知)
我:咁,我同佢姐係死對頭啦喎?
小P:嗯...
我:=w="不過佢幾令仔呀~(心動)
小P:你5好呀~!佢係我架~
我:下??
小P:無...無野呀...(細)死啦...我口快快講左TIM
我:哦~(仍是心動)

2007-12-14 07:39 PM ●siu_y_an§
NO.12`失憶的表白...

*搵風...
我+W+依?我岩岩想搵你呀!
風:你...識跳舞架啦?
我:5識呀...
風:+口+
我:至奇...
風:= =
我:不過我5記得左邊個教我啦...
風: (明明係我...= = )
我:仲有無野問?
風:係呀!你有晚裝架啦?
我:無呀...
風:咁放左學陪你買啦...
我:好呀>W<
風:你...係咪有野要問我呀?
我:嗯!雖然我5知以前我點對你,你點對我...
風: (怪怪的)
我:無論你接5接受我都好,我都要講::我中2你呀~~!!!>W<
(蜻蜓點水般KISS左下)
風: (呆滯...)
(呀晴好興奮咁大搖大擺返課室)
旁邊既女仔有D5服...想搵佢算帳...
.......................
女A:係佢啦!
女B:喂!靚妹~你憑咩KISS風哥呀?
我:我中2佢囉...+W+
女B:我夠係囉...又5見我錫...
我:你地可以架...不過志在有無勇於者
女C:你都好5怕羞喎!風哥係我架!
女A+B:你講咩呀?係我架!!!
女C:事實的確係我架~
女AB:咁絕交啦!!!
散場......
我:=   ="

2007-12-14 07:40 PM ●siu_y_an§
NO.13`

*放學...
小P:行啦~
我:小P...今日陪5到你返去啦~
小P:+W+你2哥接你呀?
我:5係呀~呀風陪我去買舞會用既3呀...
小P:=...=(佢果然...失憶)
我:呀風!!
風:行得未呀?
我:嗯...
小P:...(我,都已經被冷落....)
*店...
風:呢件5錯呀~
我:我...5中2綠色架...
風:藍色呢?
我:嗯!好中2...
風:呢件?
我:=0=太簡單啦~
風:呢件呢?
我:=0=好多"寶石"WOR,好咩呀~
風:= =女人簡野真"驗尖"~
我:5通求求其其啦WOR?
風:E?呢件5錯WOR~
蕾絲裙腳,有一串串的假珍珠掛在腰間,(呢部份5好怪我用書面語=0=")
胸前還有些小珠被繡上衣服中,主色是天藍...(書面語完結)
我:等我試下先...小姐,比件細碼我呀~
.........................................WAIT
我:=W=
風:好身材呢
我:=0=笑我肥咁話啦喎?
風:5係呀~講真架~
我:.....(面紅)
風:5該~幫我包起佢呀~
我:我比錢得啦~
風:味當我送比你囉~
小姐:多謝幫襯...記得多d戴女朋友黎喎~
風: (笑左笑)嗯

2007-12-14 07:40 PM `mR.H0
失憶的表白

聽個名好正ah-v-

2007-12-14 07:53 PM ●siu_y_an§
NO.14`微笑

風:天黑啦~我車你返去呀~
我:下?你...有車牌架啦?
風:=0=我指ga係...我叫司機車埋你返去呀~
我:=w=""哦...
(呀風打左個電話)
(有架車黎左)
風:上車啦~
我:^v^嗯...
.........................
(一言不發...)
風:係呀~你知5知你應丞左我同我去歌唱比賽?
我:同你合唱?
風:= ="可以咁講...我只一part囉...我係彈架~
我:唱咩歌?
風:擁抱一個人
我:嗯...有少少印象^w^
風:星期3音樂室見~
我:嗯!
司:少爺,到啦~
風:我送你呀~
我:5洗啦~
...........................
我:我番黎啦~^0^
2哥: (笑左笑)
我:E?呀哥~你笑啦?
2哥: (微笑)你變左...
我:^w^係咩?同平時無咩分別喎
2哥: (微笑)
我:你都係呀~笑起黎真係好令仔架~
2哥: (微笑)係?
我:嗯!!^v^
2哥:咁我笑啦...
............................
slepz...
(訓5著)
我: (自然哼起)
讓我擁抱一個人...
明日我再歡樂 會替我興奮...
明日假使傷了心...
也可向我...(訓左)
夢中...
某人唱:讓你不再一個人...
陪伴你到天亮...
逃出幽閉小鎮...
一直跟你合唱...
聽得見
(開口夢)我:和弦那份吸引...

2007-12-14 07:54 PM `mR.H0
cm=]
好似幾好睇=]

2007-12-14 08:14 PM ●siu_y_an§
NO.15`舞會[[上

*音樂室...
我:咳...咳...
風:你...無事呀ma?
我: (搖頭)
風:咁開始啦~
音樂起...
我:靜到...蜜蜂...咳...咳..
音樂停左...
風: (走埋黎)你真係無事?
風:算啦...時間尚早...今日到此為止啦...
我:嗯...咳...咳...咳..
風:返屋企頭下啦~
我: (點頭)
*舞會...
我:依?點解..
風:我黎接你架...
我:嗯...咳..咳
風:仲病緊?
我:好左好多啦!
風:仲5換3?
我:個場有暖爐...我去到先換..
風:上車啦~
風:依?你5戴化妝品?
我:不嬲都5化既...
風:下?去舞會喎...
我:下?咁點呀?我屋企頂多得洗面乳...
風:估到你啦~我買左呀~
我:="=男人之家買...
風:我叫女佣買架~
我: =w="哦...咳...

2007-12-14 08:16 PM ●siu_y_an§
NO.16`舞會[[中

係呀...可惜呀晴好似5識化妝= ="
############################
*特別禮堂...
我:嘩~入左黎4年都5知有呢個咁大既地方...
風:呢到係地底黎架~仲好深tim,比人鎖係度,都5知點出去...
我:=口="咁味好危險?
風:嗯~不過有我護住你喎~
我:下?你5係好大隻喳喎~
風:=3=...5好講啦~換3啦~
我:嗯~
a few mins...
.........................
我:>3<,梗係5慣著係度...
風:慢慢會慣架啦~
風:依?仲5去化妝?
我:嗯......我...我5識化架...
風:你好朋友呢?小P呀~
我:係喎~叫佢幫我化先~
...........................
我:小P~
小P: (細)叫返我簡妮啦~
我:=.="簡妮呀~你幫我化妝呀~
小P:嗯~
...............................
*洗手間...
小P:化妝品呢?
我:呢度呀~
小P:嘩~名牌黎喎...
我:5知呀~呀風買既...
小P:......
我:小P?
小P:嗯,^V^"開始啦
小P: (感覺好似將心愛既野比左自己個朋友咁...)
.............................
呀風:你...好令呀~
我:係?0V0

2007-12-14 08:16 PM `mR.H0
cmsssss
蠻好看滴'+}

2007-12-14 08:18 PM ●siu_y_an§
NO.17`舞會[[下

第一個環節...
導師演講...(悶,SKIP吧~)
(導: \0/對我好5公平喎)
(咁大約打一句啦~)
(導:\./一句喳?)
(算啦~一句都5好打啦~佢又5係主角...)
NO.2!尋找伴侶...
梅個人都蒙住眼,搵返佢伴侶
我:風?
摸到一個人
我:你...係?
女:車~原來係女...
(男人的尖叫聲...)
男:晴~!
我:風?...風!!!!
(打開眼罩)
我: =口="
成堆女FANS擁埋去....
活動被迫暫停...
風: (爬出黎)
我: 哈哈哈哈X10
(頭髮亂哂,下巴仲有幾個脣膏印)
我:哈哈哈哈X1000,自己都護5掂,仲話想護我?呵呵呵呵X100000
風:救....我......(DEAD左)
我: (行埋去)喂!你5係死左呀碼?喂!
風:下...?(打哈欠)
我: = =呢個環境仲訓得著...5理你啦~
風:5好啦喂~!
我:車~d fans又5係我既,點制止呀?
風:係喎~...(大)再擁過黎,我就退學!
我:=        ="
靜左陣...大家同聱同氣
大家:你退學我都要退學...
風:=口="
我:=.=
(繼續擁~)
風:再係咁,我就割花我塊面~
(令把cutter出黎)
意想不到係竟然...
大家: (令哂d cuuter出黎)囉我呢把呀~
我:依?
風:=口="
(繼續擁...)
我:你把cutter好似係我既喎
風:=w="嗯......幫左我先啦~
我:好,等陣再同係算帳~(大)再係咁,梅人記一個大過!
大家:>0<為左風哥,死都值得~
我:=.=...咁死啦~
大家:好!(拎住cutter指向喉嚨)
大家:1!...2!.......
風:停呀!
我:=3=
風:你真係想佢地死呀?
我:=3=睇下佢地係味死都值得ma~
風:= =........(大)再係咁,我就5幫你地簽名!
清哂~
風:呼! (諗住企起身)
大家:幫我簽!(拎哂紙同筆,擁埋黎)
風:T^T
我:=  =
訓導:再係咁,通通都踢出校
閃~
我:=口=
風:呼~
我:cutter呢?
風:=3=拿~
我:=3=好無品呀你~cutter係女仔重要物品之一黎架
風>3<5好嬲啦~
我:=3="我先無咁小氣呀~
no.3唱&舞
風:喂~5好嬲啦~
我:5理你啦~我上台唱歌呀~
風:我又唱~
我:咁我5唱啦~
*台...
我:...Im a big big girl
In a big big world
Its not a big big thing
if you leave me...
But I do do feel
that I do do will miss you much
Miss you much...

(各個男伴都邀請佢地既女伴跳舞
而...某個獨男就好無聊企左係台前,
=V="佢就係呀風~呵)

I can see the first leaf falling
Its all yellow and nice...
Its so very cold outside
Like the way Im feeling inside ...

(其實佢可以遨請D FANS架BOR~)

Im a big big girl ..
In a big big world ..
if you leave me...
But I do do feel
that I do do will miss you much

(呵,有幾個女仔走向呢度喎)

Outside its now raining ..
And tears are falling from my eyes..
Why did it have to happen ..
Why did it all have to end ..

(E?佢點解拒絕左佢地呀?令女黎BOR~)

Im a big big girl ..
In a big big world ...
if you leave me
But I do do feel ..

(E?有D男仔又向住呢邊走喎,搵令女?)

I have your arms around me ooooh... like fire
But when I open my eyes
You
e gone...

(5係喎~得一個搵喳BOR)

Im a big big girl
Its not a big big thing if you leave me
But I do do feel that
I do do will miss you much

(仲向住呢邊走?)

Im a big big girl
Its not a big big thing if you leave me
But I do... feel I will miss you much

(0口0仲上台TIM~係味想踩我呀?5咪啦~好LOR架喎~36計,走為上著)
男:=口="
*台下...
風:哈,你都好絕喎~
風:人地想邀請你去跳舞呀~你就走左去,=W=佢味好LOR
我:0口0"我以為佢想話我唱得好差...
風:MAY I?
(跳下跳下...)
我: (佢好望住我咁既?)
風:望住我...
我:嗯...(=口="呢句好熟喎~)
風:你可5可以做我女朋友?

2007-12-14 08:19 PM ●siu_y_an§
NO.18`精神病

我:下?=口="
風:做我女朋友啦...
我:嗯=w=
2個嘴距離開始好近,3cm,2cm,...1cm,5mm
扮作開心天真知不多...未夠兩歲你竟拋...檯面既手提響
kiss計劃砌底失敗~(風: /.\)
我:呀哥?
我:喂?
3哥:喂,呀妹,呀媽入左廠呀~
3哥:黎左我再講係知啦~
我:邊間?
3哥:你7歲入個間呀~
我:好,我即黎~8
風:咩事?
我:我呀媽入左院呀~
風:但係你著成咁出去會好凍架,
我:咁...
風: (令左件大扭比佢)著住啦~我車你去啦~
我:嗯
*醫院...
我:媽呢?
3哥:訓緊...
3哥:呀爸話同佢離婚,佢傷心到想自殺..
我:呀爸??\0/
3哥:嗯,之後警察趕到救左佢...
我:咁,點解會黎左醫院?
3哥:呀媽被懷疑有精神病...
我:\./我絕對5會原諒呀爸架!

2007-12-14 08:20 PM `mR.H0
CM唷=]
精神病-3-

2007-12-14 08:20 PM ●siu_y_an§
NO.22`不可告知的秘密?

晴家門...
我: (下車)88!
風:=0=係咁依比個gd 8 kiss都好喎
我: (kiss左係手到,再掂呀風塊面)=w="88
風:=0=真係係咁依...88
走...
................................
上學天*小息...
我:???what matter?
風:等....手機震緊
走...
我:=0=白痴!成個銀包擺係度比人偷呀?
走....
風:呀哥,得啦!呢件事我會盡快搞掂...比多幾個月時間我啦~
風:嗯...88
我:....
風:呀.....呀晴?
我:同你大哥講野呀?係味有咩麻煩呀?
風:係呀....呀!.....5係呀!點解你係度既?
我:你擺左個銀包係老師檯呀~比番你!
風:你...聽到d咩?
我:聽到d5應該聽既野
風:+0+
我:講笑喳...爭人錢呀?
風:5係呀~
我:咁咩事呀?
風:遲d你就會知...
我:車~~=3=冷神秘
風:=3=跟風呀你?
我:係呀!我跟"風"呀~
風:..
================

2007-12-14 08:22 PM ●siu_y_an§
NO.23`歌唱比賽

是秘密呢~5買個關子咁引你地去睇=w="(奸)
##############################
2月skip吧!很悶的...
(導:\0/我講既野好悶?)
(係呀...)
(導:\0/)
(痛...)
3月...
我:>33333<死啦死啦~原來今日比賽呀~
風: @@?係?
我:我地仲未練呀~>0<點呀點呀~死啦死啦~
風:冷靜!
全班靜.....
風:繼續啦...=v=""
嘈....
我:點呀點呀?
風:放心啦~而我地既天資一定掂!
我:=3=好驕傲耶....不過我同意!
風:= ="
................
*放學...
我:>.<到我地啦~到我地啦~得5得架~
風:放心啦~=      =
講:請第52組出場~!佢地唱既係...擁抱一個人!拍拍拍拍拍~
我: ( =0=好有壓迫感呀!!T^T死就死啦~)
靜到 蜜蜂飛過
靜到 樹枝交錯 似唱歌
也許 破曉太長
沉悶太多 獨個經過

天生的孤獨 就如必經宿命
得不到一位好友 聽我心聲
呼呼的天地 突然這麼安靜
誰能叫我 世界繁盛(險...差走音=...=")

讓我擁抱一個人
明日我再歡樂 會替我興奮
l明日假使傷了心
也可向我慰問 當作惻隱

讓我擁抱一個人
陪伴我到天亮 逃出幽閉小鎮
跟著天使合唱 聽得見
和弦那份吸引

風:一雙好姊妹 突然之間相認

我:真多得貂鼠側耳 聽我心聲

風:高歌好兄弟 自然打開肅靜

我:陪同我去見證流星

齊:讓你不再一個人
明日你再歡樂 我替你興奮
明日假使傷了心
也可向你慰問 要你安心

讓你不再一個人
陪伴你到天亮 逃出幽閉小鎮
一直跟你合唱 聽得見

我:和弦那份吸引

風:為你推個摩天輪(=0="差d唱埋tim)
同伴老友出力 那怕有幾重
扮個鬼臉的笑容 放鬆

我:ha~

我&風: (鞠躬)
觀:好合呀~
觀:佢地好似係拍緊拖架~
觀:原來如此~
我: (=v=)
講:跟住就到第53組~唱既係...today!拍拍拍拍拍~
........................................................
講:好啦!請評判評分啦~
...
講:已經有結果~第一組...90分!第2組...72分!第三組...89分!.....
....第52組...97分!第53組同樣97分...第58...
我: >3<97呀~yeah!!!好高呀~
風: (=w=)
講:進入8強係,第11,32,34,36,40,41,52同第53組!
我: >3333333<好hapi呀!!!!
風: 7點幾啦~食飯囉~嗯
我:嗯~(不禁諗起呀媽~)
風:不如...食完之後去探你呀媽呀!
我: =w=嗯!

2007-12-14 08:23 PM `mR.H0
歌唱比賽

xd
就快=]

2007-12-14 08:24 PM ●siu_y_an§
NO.24`我係一件工具

我:媽!!
媽:嘻...嘻...(mou左係一個角落)
我:媽?(行埋去)
媽:你!你5好埋黎呀(眼有淚光)
我:媽?!我係你個女呀!
媽:我...我從來無當你係我個女
我: ?!/...\
媽:你...只係我一件工具...依家你呀爸5要我啦...你都無利用價值啦...
我:我...
媽:哈...我從來無仔女架....哈...哈
我:媽...我...
媽:你地開心啦~有得同爸住....而我,就住呢d鬼地方...
我:媽...我無呀...
媽:無?!佢無問你咩?佢個個都問哂啦~
我: (5通...個次...2哥經過係因為...)
媽:嘻.....哈...
我:媽!!(想行過去)
媽:你,你過黎我殺死你!!!!
風:走啦...第日再黎過啦~
*公園...
我:我....原來出細一開始...就係個工具...(落淚)
風:5好咁啦....佢可能講大話呢...
我:5會架...佢講個d野都係真架...
風:5好咁啦~/.\
我:5歲個年...佢地鬧離婚...[[[
媽:好!如果你想離婚,咁佢地就要跟我!
爸:...
媽:但係佢地可5可以大到18歲...我就5知架啦
]]]就係咁...呀媽拎我地黎做盾牌,呀爸先被迫5離婚...我一出鈿而黎都係工具...(喊)
風:喊左5令女架啦(藍住佢)
就係咁藍足2個鐘頭...
風: (喊咁耐?/0\)喂...(博頭濕哂)(訓左?=w=)

2007-12-14 08:25 PM `mR.H0
一件工具至少有利用價值嘛=]

cm=]

2007-12-14 08:25 PM ●siu_y_an§
NO.25`家長

醒番既時候...訓左係一個不知明的房間
我: 0口0?呢度邊度黎架?
咁大間房,雲石地板,6米咁高既天花,公主般既床,個窗仲咁大,仲有水晶擺設同吊燈...呢度....豈不是呀邊邊個屋企...
風:咩呀邊邊個呀?(有人入左黎)
我:我點解係度既...=3=
風:琴日你訓著左,去你屋企咁門鐘又無人應,你d袋有無鎖匙.(我: (um住胸前個袋) )放心....個度我無掂過...咁我味車你黎西貢囉...毛巾同3呀~!沖個涼啦~我無叫d工人幫你沖,你已經好好啦
(tum左條毛巾同件新3比我...)
風:著住佢,等陣同你出街啦~
沖完....
我坐左係房入面個張沙化...等左n咁多分鐘
佢仲未黎...
行出房...
嘩~估5到香港都有咁大間屋...
房出面既大堂,中間有一塊結實既玻璃可以直接見到地下大廳...設計得好勁呀~
有腳步聲..仲好多...會5會係呀風呢?
好近啦...
我:你係...邊個呀=口=?
女工:你居然對夫人無禮?
我:夫..人?
夫人:算啦~你...就係藍海晴?(打量緊我)
我:嗯...(突然有種"低低在下"既feeling)(個女人勁似女王)
夫人:跟我黎啦~(指住我)其他人去打掃...
入左間房...
夫人:坐呀~
wo~間房比我屋企仲大多2倍...好多古董擺設...
海藍色既床前仲擺左張結婚相,一個係我眼前既女人,另一個...應該係佢老公....等等...個樣咁似呀風既?佢5會係...呀風個老婆下話?咁我味係人地個情婦?=口=""
夫人:我係呀風個呀媽...係就係佢女朋友?
=口=原來係呀媽,白痴呀你~咁都諗5到...不過佢個樣5係好老者,我咁諗5怪得我...(說服自己中...)
佢...居然笑左下,仲話...

2007-12-14 08:26 PM `mR.H0
囡朋友*v*
好好

2007-12-14 08:26 PM ●siu_y_an§
NO.26`180大轉變[[[上

佢仲話,
夫人:我個仔幾好眼光呀~人品5錯,樣又令...如果佢恰你,你同我講喎~我一定5會放過佢
我: @@(估5到佢原來咁好人)
風:媽,佢點解係你到既?
夫人:我問你呀,咁好既女仔5介紹比呀媽識,你驚呀媽會好似上次咁踢走你gf呀~
風:5...係呀...
我: ex gf?
夫人:係呀~佢個個朋友我都會翻佢地底~
我: @@
夫人:上次佢個初戀都5知咩人黎架...姣婆一個,個衰仔又話佢心地好好,佢都係想謀我地家產,比我知道左,味踢...
風:媽,5好提啦,黎呀~我地去街啦~(拖住我隻手)
媽:拍拖5洗咁省架~5夠錢問我拎啦~=v=(含有嘲笑味道)
我: (=0="邊有呀媽會咁架~)
走...
風:上車呀(拖得好緊)
車...
我:你方死我會走左咩,拖得咁緊...
風:係呀,, .......(支支吾吾)
我:講咩呀你?
風:無呀~
風:到啦
我:係...髮型屋?
風:嗯...入去呀~
工:好耐無見啦~呀風
風:係呀,呀奈
耐:依?女朋友呀?
風:係呀,佢叫藍海晴
奈:令人襯令名,good,係呢?搵我咩事呀?
風:咪玩啦.當然係剪頭髮啦
奈:你女朋友?
風:嗯
奈:嘩,我責任味好重大?
風:係呀~
奈:黎呀,坐呀
乖乖咁坐低
整左一輪,由於我5知點解呢度得一塊大鏡係盡頭
我行去呀風個邊,呀風好滿意咁點頭
我行去塊鏡,
我:嘩!
電曲髮,仲染左少少啡色
我:學校比咩?
風:無人講你知,間學校我呀爸開架咩?

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: *戲弄* 完了=)