論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: 大陸funny電影名xD
s40579092
普通會員

UID 44094
積分 176
經驗 52
YK幣 114
帖子 126
精華 0
註冊 2011-8-24
用戶註冊天數 4631
用戶失蹤天數 3664
性別 男生
狀態 離線
  正常字體
大陸funny電影名xD

英文名: ANTZ
香港譯名: 蟻哥正傳
大陸譯名: 無產階級貧下中農螞蟻革命史
(完全睇唔出同"無產階級"、"貧下中農"有乜關係,同埋點解大陸成日鍾意咩都跟革命扯上關係?)

英文名: The Lord Of The Rings: The Two Towers
香港譯名: 魔戒二部曲: 雙城奇謀
大陸譯名: 指環王2: 兩座塔 (金塔定屎塔? )
P.S.我覺得"色戒"可以考慮譯做"情色指環王"。

英文名: 007: Die Another Day
香港譯名: 新鐵金剛之不日殺機
大陸譯名: 新鐵金剛之擇日再死 (死都要擇日?駛唔駛搵蘇民峰算一算?)

英文名: Catch Me If You Can
香港譯名: 捉智雙雄
大陸譯名: 來找我啊,如果你可以 (擺明直譯無經過思考)

英文名: Pretty Woman
香港譯名: 風月俏佳人
大陸譯名: 漂亮女人 (咁你又吹佢唔漲,因為照字面真係咁解)

英文名: Indecent Proposal
香港譯名: 不道德的交易
大陸譯名: 不道德的建設 (起雞竇呀而家......?睇過套戲o既人都知唔關建設事....九唔搭八!!!)

英文名: The Passion Of Christ
香港譯名: 受難曲
大陸譯名: 耶穌的激情 (鹹...鹹片?!?  ,唔知教廷知道呢個名之後有咩反應?)

英文名: Finding Nemo
香港譯名: 海底奇兵
大陸譯名: 海底都是魚 (咁又未必,仲有珊瑚、水母、海參...)

英文名: Top Gun
香港譯名: 壯志凌雲
大陸譯名: 好大的一支槍 (我覺得似係葡京鹹片o的低能對白。)

英文名:The Day After Tomorrow
香港譯名: 明日之後
大陸譯名: 後天 (明日之後o個日即係後日,合乎邏輯,Well Done!!!)

英文名: Aliens
香港譯名: 異形續集
大陸譯名: 珍奇異獸之風華再現 (你睇到呢個都唔笑的話我話你好o野。)

英文名: The Powerpuff Girls
香港譯名: 飛天小女警
大陸譯名: 通天女公安 (一諗起大陸班陸軍頭、成日黑起塊面o既公安,仲有邊個想睇?)

英文名: Babe
香港譯名: 寶貝小豬嘜
大陸譯名: 解決文化問題的快樂小寶貝 (各位將會應考中化科o既高考生終於有救星!)

香港譯名: 向左走,向右走
大陸譯名: 找不到方向 (咁你可以睇地圖。)

英文名:The Reader
香港譯名:讀愛
內地譯名:生死朗讀 (哩齣係愛情片哩架= =|| ... 不倫不類,睇得太多動作片)

英文名:Slumdog millionaire
香港譯名:一百萬零一夜
內地譯名:貧民富翁 ( 阿拉丁與神燈 ?! )

英文名:The Curious Case of Benjamin Button
香港譯名:奇幻逆緣
內地譯名:返老還童 (係啊係啊 - - 升仙添啊你 )

英文名:Frost/Nixon
香港譯名:驚世真言
內地譯名:對話尼克松 (邊個譯架?! 識唔識英文啊你!!! 病句啊!)

英文名: Doubt
香港譯名:聖訴
內地譯名:虐童疑雲 ( 咁.. 向你地嘅通天女公安求助啦)

英文名:Revolutionary Road
香港譯名:浮生路
內地譯名:革命之路 (係咪唔用腦架   離晒題啦!!! )

日本名:     
香港譯名:禮儀師 奏鳴曲
內地譯名:入殮師 ( 鬼片嗎 @@ ? )

英文名:The Wrestler
香港譯名:拼命戰羊
內地譯名:摔角手 ( 小學生拎本字典都查到啦咁 ... )

英文名:SpiderMan
香港譯名: 蜘蛛俠
內地譯名:生化昆蟲超人 (蜘蛛俠竟然當咗昆蟲@@ ???!)

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
bus911 (WongkyIk)
高級會員
AVW92@LZ8705

在線王勳章   發帖王勳章   論壇週年紀念星章   大富豪勳章  
UID 21992
積分 5136
經驗 960
YK幣 2189
帖子 1854
精華 0
註冊 2009-1-28
用戶註冊天數 5570
用戶失蹤天數 198
來自 YK
性別 男生
狀態 離線

有一D火星左.....

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
bustercheung
管理員

論壇週年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 43158
積分 18488
經驗 2816
YK幣 10306
帖子 9665
精華 4
註冊 2011-6-7
用戶註冊天數 4709
用戶失蹤天數 1043
來自 Hong Kong
性別 男生
狀態 離線

算啦.
大陸係咁架啦.

米奇wovgha
高級會員
Wovey

在線王勳章   論壇週年紀念星章   發帖王勳章   長期在線獎章  
UID 38857
積分 11654
經驗 554
YK幣 1425
帖子 2303
精華 0
註冊 2010-12-12
用戶註冊天數 4886
用戶失蹤天數 228
性別 男生
狀態 離線

肚痛,笑到肚痛,笑到嘴痛

tinglung
普通會員

UID 36675
積分 231
經驗 -16
YK幣 83
帖子 91
精華 0
註冊 2010-9-19
用戶註冊天數 4970
用戶失蹤天數 3222
性別 男生
狀態 離線

大陸-,-係咁架啦

s960501
普通會員

UID 44097
積分 117
經驗 48
YK幣 193
帖子 67
精華 0
註冊 2011-8-24
用戶註冊天數 4631
用戶失蹤天數 4626
性別 男生
狀態 離線

大陸的翻譯真的是夠好笑的

gundam0
初級會員

UID 44796
積分 14
經驗 -46
YK幣 134
帖子 29
精華 0
註冊 2011-11-4
用戶註冊天數 4559
用戶失蹤天數 4530
性別 男生
狀態 離線

真係笑左我呀,"咁又未必,仲有珊瑚、水母、海參"尢其是呢個
樓主好正

§豬麗葉§
普通會員

UID 45622
積分 168
經驗 -16
YK幣 184
帖子 150
精華 0
註冊 2012-3-3
用戶註冊天數 4439
用戶失蹤天數 4379
來自 火星xD
性別 女仔
狀態 離線

笑左;$無啦啦變左昆蟲超人;*
小朋友睇都知五糸昆蟲黎嫁拉.都五用腦-.-

×豬麗葉☆
普通會員

UID 45891
積分 1933
經驗 49
YK幣 187
帖子 139
精華 0
註冊 2012-4-11
用戶註冊天數 4400
用戶失蹤天數 3616
性別 男生
狀態 離線

英文名:Frost/Nixon
香港譯名:驚世真言
內地譯名:對話尼克松 (邊個譯架?! 識唔識英文啊你!!! 病句啊!)
O左......

自由SAY 卡爾凱:what's up nigga