YK Forum

標題: 鐘意咩車種(MTR) [打印本頁]

作者: ufo    時間: 2011-9-1 08:43 PM     標題: 鐘意咩車種(MTR)

如題

█ 觀塘綫• █ 荃灣綫• █ 港島綫• █ 將軍澳綫• █ 迪士尼綫         都城嘉慕電動列車(直流電)
█ 觀塘綫• █ 荃灣綫• █ 港島綫• █ 將軍澳綫         港鐵CRC型電動列車(尚未投入服務)
█ 東涌綫• █ 將軍澳綫         Rotem電動列車
█ 東涌綫• █ 機場快綫         Adtranz-CAF電動列車
█ 東鐵綫         都城嘉慕電動列車 (交流電)
█ 東鐵綫• █ 西鐵綫• █ 馬鞍山綫         近畿•川崎SP1900/1950型列車

http://zh.wikipedia.org/wiki/SP1 ... 5%E5%88%97%E8%BB%8A

作者: keith_keith    時間: 2011-9-1 08:58 PM

多選唔該

仲有,輕鐵呢?
作者: 蛇`毒男`變態    時間: 2011-9-1 09:10 PM     標題: 回覆 #1 ufo 的帖子

我揀k-train

btw我睇樓主9成唔係真正鐵迷
因為真正鐵迷唔會咁講
都城嘉慕電動列車(市區綫,迪士尼綫)
我地會叫m-train
仲有迪士尼綫果o的唔會撈埋黎講
都城嘉慕電聯車 (交流電) (東鐵)
會叫mlr

------------------------------------------------
btw講起mlr我諗起trainng
作者: keith_keith    時間: 2011-9-1 09:13 PM     標題: 回覆 #3 蛇`毒男`變態 的帖子

仲有,Adtranz-CAF電動列車係叫做A-Train / A-Stock
作者: 蛇`毒男`變態    時間: 2011-9-1 09:39 PM     標題: 回覆 #4 keith_keith 的帖子

打漏左果個
btw好似比較多人叫a-train
a-stock聽落好怪(個人意見)
作者: keith_keith    時間: 2011-9-2 09:31 PM     標題: 回覆 #5 蛇`毒男`變態 的帖子

K-Train都叫做K-Stock啦
作者: 蛇`毒男`變態    時間: 2011-9-2 09:33 PM     標題: 回覆 #6 keith_keith 的帖子

但係o的人多數都講k-train
作者: bus911    時間: 2011-9-7 07:53 PM

我叫A-Train做AT/神車
作者: click-prop    時間: 2013-1-22 03:37 PM

都城嘉慕電動列車
舒適D

歡迎光臨 YK Forum (http://forum.eyankit.com/) Powered by Discuz! 5.0.0