YK Forum

標題: 點解香港警察要用左輪唔用曲尺? [打印本頁]

作者: hons12467    時間: 2008-1-27 08:45 AM     標題: 點解香港警察要用左輪唔用曲尺?

承上題!
作者: 孤獨惱人    時間: 2008-1-27 12:36 PM

我都想知
.38左輪得6發  火力又唔夠
作者: XDD    時間: 2008-1-27 02:14 PM

因為目的不同!

香港警察的目的是制服賊人,不是殺人!未回歸前,美國人為了使用香港的港口,以借出五十艘舊驅逐艦予英國的代價,來換取其殖民地港囗使用權,而美國多間兵工廠如SMITH & WESSON及COLT等獲得供應英軍手槍的權利。直至五十年代初,左輪及拗輪手槍被白朗寧(BROWWNING)的 HI-POWER所取代,目的是維持在亞洲的力量,所以左輪引入了香港。

香港使用的是 S&W .38 Special Military & Police左輪,S&W .38 比較適合亞洲人的手型,較易使用,較準確。

有咩問題可以自由問…
作者: hons12467    時間: 2008-1-27 05:32 PM     標題: 點解香港警察要用左輪唔用曲尺?

因為左輪是雙重作用(doubt action)操作的槍械,所以只需拔槍即可扣槍扳機使用。
而一般曲尺雖然亦有雙重作用設計,但曲尺在射擊前先要將第一發子彈推入槍彈膛才可以射擊,因此在拔槍後便不能即時射擊,除非使用者願意冒槍械走火的危險,先將彈膛上子彈,再用安全鎖鎖定,再帶在身上巡邏。不過如果上了安全鎖亦要解鎖才能射擊,時間仍是比人慢。
如果唔上安鎖,走火打到自己就好好笑啦!
警察因為在街上巡邏,目標明確,因而會有很大機會俾人偷襲,所以警察配槍第一要求是要能在被襲時可以即時使用,以反擊襲擊,所以拔槍後還要開安全鎖或上彈才能射擊就死硬啦。
歐洲亦有較先進設計的曲尺手槍,例如clock系列,安全掣設在槍扳機位,故不用另外開鎖就能射擊,是比較好的設計,但clock系列價錢昂貴,要大量採購供前線警察使用,並不化算。
而且曲尺因有滑架後沖上彈動作,射擊精確度較左輪差,要解決射擊精確不足,就只有在訓練人員上用多點時間,使人員適應配合滑架後沖動作,射擊才會準,因此訓練成本亦較左輪貴。
所以在經濟及實用考慮上,左輪是軍裝警員必然的配合。
作者: XDD    時間: 2008-1-28 08:35 PM

''而且曲尺因有滑架後沖上彈動作,射擊精確度較左輪差''

唔覺- -
作者: XDD    時間: 2008-2-14 01:43 PM

QUOTE:
原帖由 孤獨惱人 於 2008-1-27 12:36 PM 發表。 
我都想知
.38左輪得6發  火力又唔夠

.38其實都~9mm…
作者: dicky    時間: 2010-1-2 09:40 PM

其實都係差唔多嫁炸
作者: chiu    時間: 2010-1-2 11:27 PM

其實把野係唔係停產左?
如果係你估以後會用咩槍取代?
個人感覺現代用全金屬既輪槍out左,同其他手槍比真係好重唔方便
作者: 凹凸神人    時間: 2010-1-8 05:10 PM

QUOTE:
原帖由 hons12467 於 2008-1-27 05:32 PM 發表。
歐洲亦有較先進設計的曲尺手槍,例如clock系列,安全掣設在槍扳機位,故不用另外開鎖就能射擊,是比較好的設計,但clock系列價錢昂貴,要大量採購供前線警察使用,並不化算。 ...

打錯la
唔係clock,係GLOCK(必須全大寫)

作者: aaww12345    時間: 2010-7-2 08:10 PM

左輪較強
作者: Ho93    時間: 2010-8-2 03:13 PM

聽落右好似左輪好d喎
作者: 竹妖    時間: 2010-8-6 02:29 AM

佢地無10000蚊買50.c
作者: K9876Y123    時間: 2011-4-24 12:05 PM     標題: 回覆 #12 竹妖 的帖子

50.c火力太大,又貴,重要再培訓,唉,總知不太化算,
作者: ts00619860    時間: 2011-4-24 12:41 PM

左輪火力大....
子彈 的彈頭是平的 比較不會貫穿 打到牆壁也不會反堂....  彈殼又不會亂飛........
作者: 蛇`毒男`變態    時間: 2011-5-2 12:05 AM

但係我果枝1:1 Glock18c氣槍手感都唔錯
相反我fd把1:1左輪氣槍ge手感真係下下等

歡迎光臨 YK Forum (http://forum.eyankit.com/) Powered by Discuz! 5.0.0