論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

myPage

`乜囧.
(狩魔獵人-天授者)

myYK

在線人數: 0 (會員: 0)

2009-7-30 10:09 PM :: 打印 | 推薦 | 評分
[原創][SD Gundam Online]Launcher Strike資料分析
前言:

嘿嘿嘿~
SDGO已經公測左就2個月,而且我發現本壇近日多左好多人玩
所以我就大膽咁發左呢篇資料分析,
而我今日為大家介紹的機體就係新手都識用的----Launcher Strike(重炮型突擊高達)~
========================================================
以下就係今日所介紹的機體: Launcher Strike

乜囧:你好呀..重炮先生~

重炮:好耐冇見lo~等我Show下先英姿先~

我射

我碌炮幾令

乜囧:回番正題先..你介紹你d勁野黎睇下呢~

重炮:好la:p
========================================================

名稱:重炮型突擊高達(Launcher Strike)

適應地圖:萬能

步行方法:步行

屬性:4包

六維數字:
攻擊力->14
防禦力->10
速度->14
機體HP->9
機動力->9.3
必殺->12

出場作品:Gundam Seed

技能1:

名稱:防禦力上升
效果:機體自身防禦上升

技能2:

名稱: P.S.裝甲
效果:對實彈系武器的防禦力上升

必殺技:地圖型必殺

武器1:破甲者
使用距離:近
特性:攻速慢,打敵方4段後倒地。
本人意見:大多數人唔會用- -因為包機的近攻速係好慢- -我都冇嘜點用囧

武器2:120mm對戰艦火神炮
使用距離:中近距離
殘彈:4格
特性:攻速快,攻擊力一般,但容易彈切。(機體企定黎用,就算冇彈,都會出10發子彈出黎)[本人試過- -v]
裝填時間:約3秒
本人意見:用呢個打..d聲好正囧,而且因為攻速快,所以打出黎的破壞力都唔係講笑= =

武器3:320mm超高脈衝砲(炎神)
使用距離:遠距離
殘彈:1枚
特性:可使狙擊鏡,攻擊力比較強,但裝填時間慢,一炮倒地。
裝填時間:約6秒
本人意見:狙鏡比普通包機大少少,所以用盲狙都得,而且可以用黎保命囧

==================================================================
使用技巧:
呢部機由於攻擊力幾高- -(同劍z一樣),因此佢的防好低囧,所以要少少技巧先用得好-3-
例如:
打唔過人就跳起黎射/用3武射到佢倒地,之後就走/等救援等等(本人就係- -)
此外,有人話呢部機比剪機射好易爆-_-
但我想話- -冇人叫你去前線
做包機一定要作後援
係後面幫隊友手
例如:有部肥羊(拳機)係你前面打緊你隊友,就你送佢一條光柱比佢食:p等等
另外,由於呢部機冇"精密狙擊"呢個技能,所以就唔洗學瞬狙,因此就較適合新手玩-3-(本人都唔識瞬狙的囧)
而且,雖然佢本身防好低,但佢有防禦力上升同P.S.裝甲,咁就大大增加番佢的保命能力~

到左強化lv果陣,我會建議加機體HP,因為佢都唔係拳機,唔需要咁多速度-.-
加HP又可以保持咁強的攻擊力,一舉兩得~(我都有咁加-3-)
==================================================================
評論:
機體外型:★★★★★
機體攻擊力:★★★★★+★
機體防禦力:★★★☆☆
機體破壞力:★★★★★+★★
機體上手度:★★★★★+★
機體武器:★★★★★
機體技能:★★★★☆
總方面:★★★★★

意見:
呢部機係唔錯ge~火神炮又正-3-
但可惜冇精密狙擊- -
雖然攻擊力咁強- -
但我想有精密狙擊多d-3-
(某人:攻擊力咁強又有精密狙擊,咁d拳機比人一射咪冇大半血\口/?!)
===================================================================
本帖係我第一次出的資料分析帖-3-
請多多支持-3-

想睇本人的Aile Strike的資料分析帖?
入呢個la~

http://forum.eyankit.com/viewthr ... &extra=page%3D1

想睇本人的Zeong的資料分析帖?
入呢個la~
http://forum.eyankit.com/viewthr ... &extra=page%3D1

想睇本人的Perfect Zeong 資料分析帖?
入呢個la~
http://forum.eyankit.com/viewthr ... =page%3D1#pid481846

贊助網站

118 評論

回覆 #61 `乜囧. 的帖子

又錯!!

佢地唔係每個一部機...

佢地只係    單單就咁突擊 / 脈衝

同       突擊 / 脈衝  +  唔同形態既部件

=====================================

感覺被牽扯到無了的討論中....

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-1 11:58 AM

回覆 #62 新齡 的帖子

咁佢地可唔可以突然間玩玩下可以換配件呀- -
可以的話我就當你岩

而且你之前話係4部機
你而家話單單只係突擊同脈衝,其他都係配件,咁即係得2部機la
何來4部機?!
所以你都係錯- -

`乜囧. Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-1 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 `乜囧. 於 2009-8-1 12:26 PM 發表。
而且你之前話係4
你而家話單單只係突擊同脈衝,其他都係配件,咁即係得2部機la
何來4機?!
所以你都係錯- -

大佬啊....你睇清楚先講la...

QUOTE:
原帖由 新齡 於 2009-7-31 07:35 PM 發表。
4講哂la

我由頭到尾都講緊4(形態)....

乜你老師教你機體量詞係用架咩????

4個機  同  4個形態      讀落就知邊個先岩la....

成件事根本就係你睇錯

我唔想同你嘈啊.....

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-1 01:48 PM

回覆 #64 新齡 的帖子

咁算lo
當我錯
我錯曬所以我唔識分邊個勁
自己睇資料網吧

`乜囧. Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-1 01:58 PM

回覆 #65 `乜囧. 的帖子

咁樣嘈埋d冇用既野.....

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-1 02:31 PM

其實兩部的六維圖係一樣
所以就要睇技能同武器- -

首先翔翼型
force impulse比較強
因為佢有攻擊力上升同爆seed
攻擊力同機動力比aile強
雖然冇左P.S.裝甲,但攻擊力強咁d人都會好快比你殺死
所以force impulse較強

然後睇重劍型
都係認為sword impulse強d
雖然技能一樣
但佢的3武的破壞力好強,因為把劍2把合埋1把,打的範圍都大左
呢點可以去睇佢的作戰片就知道

之後再睇重炮型
呢次就係launcher strike強d
因為impulse冇左狙擊模式- -得飛彈同磁軌炮囧
兩者都唔係光線武,射程比launcher弱
而且又冇埋P.S.裝甲,防禦力又弱左,
所以新手就唔可以玩Blsat Impulse(因為要有大量的技術,如果唔係好易死)

最後睇普通型態
應該係impulse強d
因為佢的攻擊力強d(有攻擊力上升)同埋知道附近有冇敵人,
大大增加佢的保命能力而且佢的3武都係近身攻擊,唔似strike用火神砲
咁樣就可以自己使出連續技(用1武打到就黎倒地時同3武)
符合曬拳機的要求,因此我認為impulse強d
=====================以上為我的意見=======================

`乜囧. Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-1 05:06 PM

強化型ZZ仲勁 @.@
D拳機行埋黎打你果時用返1武打返佢超痛 @@...
因為剋拳傷害+1/3

BennyChung Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-1 11:17 PM

回覆 #67 `乜囧. 的帖子

多謝詳解

=================

如果係重炮以外

6部選1,建議邊部??

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-1 11:48 PM

回覆 #69 新齡 的帖子

重劍突 正
mca 爽

BennyChung Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-1 11:58 PM

mca姐係咩?

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-2 12:25 AM

回覆 #71 新齡 的帖子

BennyChung Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-2 12:34 AM

的確好正下

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-2 12:47 AM

回覆 #69 新齡 的帖子

初初玩我覺得翔翼型好d- -
但港版未出impulse-.-
如果有的話
force impulse好d- -

拳機要好高技術先玩得好- -
加上你部電腦勁唔勁

`乜囧. Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8 2009-8-2 02:15 AM

回覆 #74 `乜囧. 的帖子

我本身玩包機,次次包尾......

之彼試下玩送個部突擊.....

即刻場場第1....囧

有場有齊所有突擊形態......

都比我1咗...真係囧爆....

新齡 Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5 2009-8-2 03:07 AM

拳機
我最高拿30分(2分鐘內)- -

pljrew Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6 2009-8-2 06:35 AM

贊助網站

發表評論

本文章已關閉或您沒有權限發表評論。