YK Forum » 生活小知識 » 科學 » 2011年12月10日 月全食網上直播

2011-12-10 08:11 PM Matthew417
2011年12月10日 月全食網上直播

月全食模擬片段 :
[youtube]s2DWRC4yAwM&feature=player_embedded#![/youtube]

今 年 12 月 10 日 晚 上 將 會 出 現 月 全 食 。 月 全 食 發 生 在 10 時 06 分 ,歷 時 52 分 鐘 , 非 常 適 合 一 家 大 小 或 與 三 五 知 己 在 鬧 市 中 共 同 觀 賞 。 要 看 到 這 個 天 文 現 象 , 大 家 只 需 在 適 當 時 間 望 向 東 面 尋 找 月 球 。 下 一 次 香 港 可 見 的 月 全 食 將 會 在 2014 年 10 月 8 日 出 現 。

網上直播 : (按左下角的播放鍵觀看)
[url]http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/StarShine/AstroEvent/LunarEclipse/c_starshine_ae_le2.htm[/url]

2011-12-10 08:57 PM tomy11
最衰唔得閒.唔係既話.我都想去睇

2011-12-10 10:10 PM FeiFei
岩岩佢冇啦啦開左menu
成班人一定睇到哂:clown:
btw個月已經紅紅地~~~

2011-12-10 10:16 PM Matthew417
回覆 #3 FeiFei 的帖子

我都見到佢開 menu ~~ :clown:

2011-12-10 10:16 PM 小狗x托柒
回覆 #1 Matthew417 的帖子

點解入吾到直播網==???

2011-12-10 10:17 PM Matthew417
回覆 #5 小狗x托柒 的帖子

點樣入唔到先 ??

2011-12-10 10:17 PM 小狗x托柒
回覆 #6 Matthew417 的帖子

岩岩入左四次都入吾到(f5)
E+又入到==
不過條片load左好耐==都冇野睇

2011-12-10 10:19 PM Matthew417
回覆 #7 小狗x托柒 的帖子

Refresh(F5) 多幾次就得架啦 , 因為佢唔係咁穩定 .

2011-12-10 10:20 PM 小狗x托柒
回覆 #8 Matthew417 的帖子

條片load左好耐都冇得睇:Q :Q
雖然
個月系我屋企頭頂

2011-12-10 10:22 PM K-ON柴可夫CK!
看唔到lo

妖~看唔到啊!!!

2011-12-10 10:32 PM Matthew417
[color=Red]Refresh(F5) 多幾次就得架啦 , 因為佢唔係咁穩定 .[/color]

2011-12-10 10:44 PM 小狗x托柒
回覆 #11 Matthew417 的帖子

終於睇到==
btw;;個月好似吾郁咁==

2011-12-10 10:53 PM Matthew417
回覆 #12 小狗x托柒 的帖子

恭喜哂 ~~ :clown:

PS. 22:58 生光

2011-12-10 10:54 PM K-ON柴可夫CK!
回覆 #13 Matthew417 的帖子

yes

我依家開始看到生光了

2011-12-10 11:00 PM 秘密行動
回覆 #14 K-ON柴可夫CK! 的帖子

簽名請不要抄我
個月亮好光

2011-12-10 11:03 PM Matthew417
回覆 #14 K-ON柴可夫CK! 的帖子

D白色出番黎lu ~~

2011-12-10 11:09 PM 小狗x托柒
回覆 #13 Matthew417 的帖子

我睇吾切全食個到丫:@ :@ :@

頁: [1]